Europarlamentar, mesaj la 11 ani de Parteneriat Strategic România – Republica Moldova: Integrarea europeană este cea mai bună cale pentru Republica Moldova
Locul Republicii Moldova este, alături de România, în Uniunea Europeană şi sper ca impasul politic de la Chişinău să fie depăşit cât mai curând posibil, a afirmat marţi eurodeputatul Corina Creţu (Pro România, S&D) cu ocazia împlinirii a 11 ani de Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova între Bucureşti şi Chişinău.
„Îmi exprim solidaritatea cu Preşedinta Maia Sandu. Integrarea Europeana este cea mai bună cale pentru Republica Moldova. De mai bine de un deceniu, România a demonstrat că reprezintă principalul partener strategic al Republicii Moldova. Şi, având în vedere istoria noastră comună, e şi firesc să fie astfel. Speranţa mea cea mai sinceră este ca şi viitorul nostru să fie unul comun, în Uniunea Europeană“, a spus Creţu citată de CaleaEuropeana.ro.
Europarlamentarul român a amintit eforturile depuse în ultimii 15 ani în favoarea destinului european al Republicii Moldova.
„Am vizitat R. Moldova în repetate rânduri încă din 2005, când am fost observator electoral din partea OSCE. În 2013, am pledat, din Parlamentul European, pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Iar în calitate de Comisar European pentru Politică Regională, am aprobat pentru Republica Moldova proiecte europene în valoare de zeci de milioane EUR, de rezultatele cărora beneficiază astăzi sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Am făcut toate acestea pentru că am crezut întotdeauna că dincolo de cuvintele frumoase, oamenii trebuie efectiv să simtă modul în care viaţa lor se schimbă în bine. Politica este utilă atât timp cât reprezintă o şansă în plus de a contribui la binele oamenilor”, a detaliat ea.
„Voi rămâne în continuare o susţinătoare a drumului european al Republicii Moldova şi, din Parlamentul European, voi depune toate eforturile ca vocea fraţilor noştri de peste Prut să se facă auzită şi mai bine la Bruxelles“, a conchis Corina Creţu.
Uniunea Europeană şi-a exprimat zilele acestea sprijinul pentru agenda de reforme şi parcursul democratic al Republicii Moldova în contextul unor evoluţii nefavorabile la nivelul Parlamentului, unde majoritatea pro-rusă, în opoziţie cu Maia Sandu, a încercat revocarea din funcţie a mai multor judecători de la Curtea Constituţională a Moldovei, deşi aceştia nu pot fi demişi sau schimbaţi din funcţie, conform Constituţiei ţării.
Astfel, în cadrul unor convorbiri telefonice cu Maia Sandu, preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European au criticat ”atacul flagrant asupra ordinii constituţionale a Republicii Moldova” după ce deputaţii din partea Partidului Socialiştilor, Partidului Şor şi cei din grupul Pentru Moldova au acordat vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii Constituţionale, au anulat numirea, în urmă cu doi ani, a judecătorului Curţii Constituţionale Domnica Manole şi au adoptat o decizie de nerecunoaştere a avizului Curţii Constituţionale din 15 aprilie 2021 cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania