08:15:26 20.04.2024
Stiri

Este vaccinul împotriva COVID-19 singurul care își pierde din eficiență după 6 luni? NU!

Actualitate 26.11.2021 19:28 Vizualizări1428 Autor: Ziarul National
Este vaccinul împotriva COVID-19 singurul care își pierde din eficiență după 6 luni? NU!


Vaccinul împotriva COVID-19 începe să își piardă din eficiență (titrul de anticorpi) după 6-8 luni, motiv pentru care în unele țări, inclusiv România, este încurajată administrarea dozei booster la minimum jumătate de an de la vaccinarea inițială. Este vaccinul împotriva COVID-19 - un vaccin aflat oricum abia la început de drum - singurul care începe să își piardă din eficiență după doar 6 luni? Medicii spun că nu, iar surpriza vine de la un vaccin mult mai puțin contestat, pe care mulți dintre noi și-l administrează anual de foarte mult timp, și care oferă eficiență maximă tot jumătate de an, după care aceasta începe să scadă semnificativ.

Cum vaccinul împotriva COVID-19 este încă la început de drum, nu s-a știut de la început pentru cât timp oferă protecțiemaximă. În acest moment, nu se știe nici cât timp durează protecția oferită de doza booster, informațiile fiind contradictorii, și nici dacă vom mai avea nevoie de alte doze suplimentare.

Rezidenții Uniunii Europene vor fi nevoiți să se vaccineze cu a treia doză „booster" a vaccinului COVID pentru a putea călători într-o altă țară din blocul comunitar fără teste pentru coronavirus sau obligativitatea de a intra în carantină, potrivit unei propuneri făcute joi de Comisia Europeană. Certificatul verde ar urma să fie valabil doar 9 luni după vaccinarea cu schema inițială.

Vaccinul împotriva gripei are eficiență maximă tot 6 luni

Vaccinul împotriva gripei, un vaccin mult mai vechi și, cel puțin aparent, mai puțin contestat decât cel împotriva COVID-19, oferă eficiență maximă tot pentru aproximativ 6 luni, moment după care titrul de anticorpi începe să scadă semnificativ.

Vaccinul împotriva gripei a apărut în jurul anului 1930 și a început să fie disponibil pe scară largă după aproximativ două decenii.

Înainte de toate, trebuie știut că, după administrarea vaccinului gripal, este nevoie de două săptămâni pentru ca titrul de anticorpi să atingă vârful. Practic, începi să fii protejat la maximum la aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului.

Pentru cât timp? Pentru aproximativ 6 luni - ca și în cazul vaccinului COVID-19 - spun medicii.

De asemenea, este important de subliniat că, la fel ca vaccinul împotriva COVID-19, și cel împotriva gripei protejează în primul rând de forme severe și de deces și într-o proporție mai mică de infectarea cu virusul gripal.

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și nu numai, perioada optimă de vaccinare împotriva gripei începe în a doua jumătate a lunii octombrie. De ce a doua jumătate a lunii octombrie? "Pentru că sezonul gripal, atât în România cât și în alte țări, începe de obicei undeva către sfărșitul lunii decembrie și are o intensitate maximă în lunile februarie-martie. Iar vaccinarea împotriva gripei are o caracteristică: datorită particularităților virusului, în primul și în primul rând, această vaccinare are o perioadă de protecție limitată, în sensul că ea nu durează mai mult de 6 luni pentru a oferi o protecție maximă", a explicat pentru HotNews.ro dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei.

Iar dacă noi începem vaccinarea din septembrie sau de la începutul lunii octombrie, este foarte posibil ca până în luna februarie să pierdem deja această protecție", avertizează medicul Gindrovel Dumitra.

Din aceste motive, „este de preferat ca momentul în care avem cel mai mare număr de cazuri să ne prindă încă cu protecție. Acesta este motivul pentru care de fiecare dată am spus că beneficiul maxim îl obținem atunci când începem vaccinarea în a doua jumătate a lunii octombrie, o continuăm și în luna noiembrie și chiar în luna decembrie", arată coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei.

Vaccinul gripal se administrează anual, toamna, deoarece, odată cu scăderea eficienței, după 6 luni, se încheie și sezonul de gripă, în fiecare primăvară.

Este vaccinul împotriva gripei mai puțin contestat decât cel împotriva COVID?

O întrebare la care este greu de răspuns. În jur de 3 milioane de români se vaccinează anual împotriva gripei, spune medicul Gindrovel Dumitra. Cam aceiași care s-au vaccinat din prima și împotriva COVID-19: "Vaccinul împotriva gripei este acceptat cam de aceleași persoane care se vaccinează anual și care, după cum știm, nu am avut mai mult de 3 milioane de administrări anul acesta. Aceleași persoane care se vaccinează împotriva gripei s-au vaccinat din prima și împotriva COVID-19."


Practic, România are undeva între 5 și 6 milioane de bolnavi cronici, din care vaccinăm anual "poate nici jumătate sau jumătate, în cel mai bun caz", este estimarea medicului Gindrovel Dumitra.

Citiți continuarea articolului pe hotnews.ro

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md