06:50:02 24.09.2023
Stiri

Erdoğan, felicitat de liderii occidentali pentru obținerea unui al doilea mandat de președinte al Turciei

Actualitate 29.05.2023 17:42 Vizualizări670 Autor: Ziarul National
Erdoğan, felicitat de liderii occidentali pentru obținerea unui al doilea mandat de președinte al Turciei


Liderii occidentali și-au exprimat felicitările față de Recep Tayyip Erdoğan după ce acesta a câștigat un nou mandat de cinci ani la președinția Turciei. Între timp, opoziția a criticat votul ca fiind „nedrept”.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdoğan pentru că a fost reales președinte al Turciei, afirmând că cele două națiuni au „provocări imense” la care trebuie să lucreze împreună.

Într-un mesaj pe Twitter, Macron a spus că printre acestea se numără „întoarcerea păcii în Europa”. „Cu președintele Erdoğan, pe care îl felicit, vom continua să mergem înainte”, a spus Macron.

„Felicitări președintelui Erdoğan – împreună dorim să avansăm agenda noastră comună sub un nou impuls!” a declarat și cancelarul german Olaf Scholz pe Twitter, salutând „parteneriatul și alianța strânsă” dintre cele două țări.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a transmis urările sale de bine lui Erdoğan, afirmând că așteaptă „cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună ca aliați NATO pe probleme bilaterale și provocări globale comune”.

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a felicitat duminică seară pe preşedintele turc pentru realegerea sa, exprimându-şi nerăbdarea de a continua „colaborarea strânsă” dintre Regatul Unit şi Turcia.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în cuvintele sale de felicitare adresate lui Erdoğan, că se bazează pe construirea parteneriatului cu Turcia. Acesta a spus că așteaptă cu nerăbdare consolidarea cooperării „pentru securitatea și stabilitatea Europei”.

„Pe baza rezultatelor provizorii, s-a constatat că Recep Tayyip Erdogan a fost reales preşedinte” al ţării, a declarat preşedintele Înaltului comitet electoral al Turciei (YSK), Ahmet Yener, citat de agenţia de stat Anadolu, citată de Calea Europeană.

Erdogan a obținut 52,1% din voturi, a precizat Yener, în timp ce rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 47,8%, potrivit rezultatelor preliminare.

Liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a promis că va continua să „conducă această luptă” împotriva regimului Erdoğan.

„Adevărata mea tristețe este legată de dificultățile care așteaptă țara”, a declarat acesta, fără să își recunoască în mod explicit înfrângerea.

De asemenea, Kilicdaroglu a denunțat „cele mai nedrepte alegeri din ultimii ani”, după ce proiecțiile îl arătau învins de președintele naționalist.

Președintele turc s-a adresat susținătorilor la scurt timp după declararea victoriei, spunând că alegătorii i-au încredințat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani.

„Singurul câștigător astăzi este Turcia”, a declarat Recep Tayyip Erdoğan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md