17:28:14 21.04.2021
 
Stiri

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc

Actualitate 08.01.2021 10:25 Vizualizări1858 Autor: Ziarul National
Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc Mitropolia Basarabiei
Poză simbol


Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală şi un Centru Cultural Românesc. Terenul pe care va fi construit lăcaşul sfânt a fost deja achiziţionat cu sprijinul financiar al Guvernului României, transmite TVR Moldova.

Episcopia de Bălţi este succesoarea de drept a Episcopiei Hotinului, structură ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Române din perioada interbelică, înfiinţată pe 8 martie 1923. Primul ierarh care a păstorit la Bălţi a fost episcopul Visarion Puiu, în timpul căruia a fost construită actuala Catedrala episcopală din Bălţi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Tot atunci au fost înălţate 64 de biserici, iar alte 343 au fost renovate. După ocupaţia sovietică a Basarabiei româneşti, eparhia şi-a încetat activitatea, dar fără a fi desfiinţată de Patriarhia Română.

ÎPS PETRU, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor: „După reactivarea Mitropoliei Basarabiei în decembrie 1992, subordonată canonic Patriarhiei Române, au fost reactivate şi eparhiile sale istorice şi sufragane, printre care Episcopia de Bălţi, dar patrimoniul nu i-a fost retrocedat. În aceste condiţii, Episcopia de Bălţi a decis să ridice o nouă Catedrală şi un Centru Cultural Românesc”.

PETRIŞOR DUMITRESCU, consul general al României la Bălţi: „Viitoarele lăcaşuri de cult vor fi construite pe acest teren, cu o suprafaţă de peste şapte mii de metri patraţi, cumpărat cu sprijinul Guvernului român. Biserica română este pentru noi biserica mamă, biserica neamului nostru şi România este mama noastră din care Bunul Dumnezeu ne-a plămădit pe toţi. Un spaţiu de manifestare care să ţină trează conştiinţa noastră românească. Şi unde îşi putea găsi locul mai bun decât în Catedrala Românească, fiind o realitate că, de-a lungul istoriei, credinţa ne-a ajutat să conservăm limba şi tradiţiile. Avem convingerea că toţi bunii românii vor înţelege importanţa acţiunilor desfăşurate în aceste edificii şi împreună vom reuşi să păstrăm vii limba noastră cea frumoasă şi paginile de istorie şi cultură, pe care să le transmitem generaţiilor viitoare”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce moldovenismul ...

16.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon, de la „kuliok...

13.04.2021 10:58 Ziarul National Alecu Reniță // Amintiri din viitor: ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova, după ce Curtea Constituțională a stabilit, pe 15 aprilie, circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md