21:04:47 29.05.2023
Stiri

Elon Musk și alți 1 000 de experți cer STOPAREA dezvoltării sistemelor AI mai puternice decât GPT-4, invocând RISCURI pentru umanitate

Actualitate 29.03.2023 12:59 Vizualizări764 Autor: Ziarul National
Elon Musk și alți 1 000 de experți cer STOPAREA dezvoltării sistemelor AI mai puternice decât GPT-4, invocând RISCURI pentru umanitate


Elon Musk și un grup de experți în tehnologia AI, directori de companii, profesori universitari sau chiar istorici și filozofi cer oprirea pentru șase luni a dezvoltării sistemelor de inteligență artificială mai puternice decât cel dezvoltat de OpenAI, GPT-4, într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul organizației non-profit Future of Life Institute. Cei peste 1.000 de semnatari invocă posibile riscuri la adresa societăților și a umanității.

Printre semnatarii scrisorii se numără Elon Musk, directorul companiei Stability AI - Emad Mostaque, cofondatorul Apple - Steve Wozniak, cercetători de la Alphabet, istoricul și filozoful Yuval Noah Harari, precum și jucători mari din tehnologia AI precum Yoshua Bengio sau Stuart Russell. Cu toții au cerut o pauză în dezvoltarea acestor sisteme de ultimă generație până la implementarea unor protocoale de securitate care să fie gândite și monitorizate de experți independenți.

„Sistemele performante de inteligență artificială ar trebui dezvoltate doar după ce suntem încrezători că efectele lor vor fi pozitive, iar riscurile ușor de gestionat", se arată în scrisoarea deschisă, citată de Reuters.

În scrisoare se detaliază posibile riscuri la adresa societăților și a umanității, teama fiind că în viitorul apropiat s-ar putea produce schimbări majore la nivel economic și politic. Semanarii cer dezvoltatorilor AI să colaboreze cu formatorii de politici publice și autoritățile responsabile de reglementare.

Scrisoarea vine după ce Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sistemele AI ar putea fi folosite pentru tentative de phishing, dezinformare și criminalitate cibernetică. Sindicatul Poliţiştilor Europeni a avertizat că programele care folosesc inteligenţa artificială facilitează munca infractorilor de a-şi găsi victimele. Abilitatea acestor sisteme software de a realiza conținut audio foarte asemănător cu unul original poate duce, de asemenea, la propagandă si dezinformare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md