16:23:05 14.08.2020
 
Stiri

Durata procesului de vot, SCURTATĂ cu două ore: Opoziția acuză majoritatea PSRM-PD că pregătește FRAUDAREA alegerilor

Actualitate 09.07.2020 15:00 Vizualizări916 Autor: Ziarul National
Durata procesului de vot, SCURTATĂ cu două ore: Opoziția acuză majoritatea PSRM-PD că pregătește FRAUDAREA alegerilor


Deputații socialiști, cei democrați și independentul Alexandru Oleinic au modificat astăzi, în prima lectură, Codul electoral, Codul contravențional și Codul serviciilor media audiovizuale.

Pe lângă modificări ce au în vedere adrese ale Curții Constituționale, ajustarea unor prevederi ale Codului electoral la normele Codului administrativ, precum și perfecționarea procedurilor electorale, există prevederi care au scandalizat opoziția pentru că ar „limita democrația”.

Una dintre acestea prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 până la 20.00 față de intervalul 7.00 - 21.00 cum este în prezent.

Deputatul Lilian Carp a declarat că o asemenea prevedere ar reduce rata de participare la vot cu 1,5 - 2%, iar alte prevederi promovate de actuala guvernare creează „premise pentru fraudarea votului”.

Deputatul Sergiu Litvinenco a atras atenția că este diminuat statutul observatorului, care nu va mai putea monitoriza listele electorale și își va putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale. Totodată, se interzice prezentarea rapoartelor de monitorizare în timpul campaniei electorale.

Și Sergiu Sîrbu a acuzat că proiectul este ajutat la „mofturile unui partid”, iar potrivit noilor modificări Comisia Electorală Centrală „va decide cine și cum va avea dreptul să efectueze sondaje de opinie”.

Socialistul Vlad Batrîncea a declarat că micșorarea duratei procesului electoral este necesară, pentru că unii angajați ai secțiilor electorale „leșină” din cauza programului încărcat.

Deputatul PAS, Igor Grosu, a ironizat acest argument al socialiștilor pe care i-ar fi „pălit grija” pentru angajații electorali, în timp ce medicii lucrează acum și câte 12 sau 24 de ore „fără să se plângă că leșină”.

Printre altele, se mai propune introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni, sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.

De asemenea, se propune stabilirea unor norme clare referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.

Proiectul urmează a fi dezbătut și în lectura a doua.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.08.2020 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Praful lui Dodon în ...

10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md