07:08:43 18.02.2019
 
Stiri

După protestul de ieri, Guvernul satisface PARȚIAL cerințele profesorilor

Social 18.01.2017 17:31 Vizualizări1623 Autor: Ziarul National
După protestul de ieri, Guvernul satisface PARȚIAL cerințele profesorilor

Indemnizațiile unice acordate cadrelor didactice în primii trei ani de activitate vor fi majorate cu 50% și vor constitui 45 de mii de lei pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ superior și 36 de mii de lei pentru absolvenții învățământului mediu de specialitate. De majorare vor beneficia aproape 1 300 de tineri specialişti din R. Moldova.

Potrivit mai multor decizii aprobate azi de Guvern, după protestul de ieri al profesorilor, au fost majorate şi indemnizaţiile unice acordate tinerilor specialişti pentru compensarea cheltuielilor de închiriere a spaţiului locativ şi a consumului de energie tehnică şi electrică. În acest scop, în Bugetul de stat pentru anul 2017 au fost prevăzute 22,8 milioane de lei.

O altă măsură pentru susţinerea tinerilor să activeze în domeniul educaţiei prevede că salariul lunar al cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ general public va fi stabilit, în primii trei ani de activitate, având baza de calcul 75% din norma didactică pentru salariul de funcție, în acest scop fiind alocate peste 18,3 milioane de lei în 2017.

O altă hotărâre aprobată de Guvern prevede indexarea burselor de studii cu 5%, deși sindicatele din educație au solicitat majorări de cel puțin 20%.

Executivul a mai aprobat modificări la Regulamentul privind organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”, care are ca scop stimularea performanţei profesionale obţinute de profesori pe parcursul anului. Potrivit modificărilor, câștigătorii premiului I vor primi 50 de mii de lei, ai premiul II – 25 de mii de lei, ai premiului trei - 15 mii de lei.

Referitor la principala revendicare a profesorilor cu privire la majorarea cu 50% a salariilor, Guvernul pregătește noua metodologie de salarizare a cadrelor didactice pe bază de performanțe care urmează să fie prezentată pentru discuţii publice în maxim o lună.

Menționăm că cele șase revendicări ale sindicaliștilor din domeniul educației înaintate Guvernului se referă la majorarea cu 50% a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic, egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a RTU cu mărimea minimului de existență, începând cu 1 ianuarie 2017, majorarea indemnizației unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii, reducerea normei didactice pentru tinerii specialiști la 75% pentru un salariu de funcție, în primii trei ani de activitate, și recalcularea anuală și necondiționată a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20 la sută începând cu 1 ianuarie 2017.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Profesor 18.01.2017 19:37

Domnilor angajati ai Institutiilor de Invatamint este o solicitare pentru toate Cadrele Didactice dea depune cereri pentru parasirea SINDICATELOR, deoarece ei nici odata nau facut nimica, numai ne curata de bani in mediu pe an sunt retinuti cite 600 lei de la fiecare angajat.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

08.02.2019 09:19 Ziarul National „Mama” lui Dodon se numește Șor

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md