23:14:31 01.12.2020
 
Stiri

Dosarele pretins POLITICE care NU s-au dovedit a fi POLITICE: „În opinia procurorilor, în acțiunile acestora există componențe de infracțiune”

Actualitate 26.10.2020 11:37 Vizualizări912 Autor: Ziarul National
Dosarele pretins POLITICE care NU s-au dovedit a fi POLITICE: „În opinia procurorilor, în acțiunile acestora există componențe de infracțiune”


Două dintre cele 38 de dosare din lista celor „pretins politice”, anunțată în februarie curent de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, nu mai sunt politice, în opinia acuzatorilor de stat.

Este vorba despre dosarele deschise pe numele lui Sergiu Cosovan și Oleg Gonța.

„În dosarele în privința lui Sergiu Cosovan și Oleg Gonța nu s-a confirmat caracterul politic, în opinia procurorilor, în acțiunile acestora există componențe de infracțiune”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Sursa citată mai anunță că, în rezultatul examinării minuțioase a fiecărei cauze penale, Grupul de control și monitorizare, instituit de către Alexandr Stoianoglo la începutul acestui an, a luat deja decizii pe 19 din cele 38 de dosare pretins politice.

Dosare aflate la faza de urmărire penală:

 • Clasarea dosarelor penale în privința Ludmilei Kozlovska, Valentin Eșanu, Nina Cereteu, Andrian Borș și David Davitean (pe capătul de acuzare vizând tentativa de omor al lui Gherman Gorbunțov);
 • Revocarea măsurii preventive (arestul preventiv) și clasarea dosarului de căutare în privința Anei Ursachi;

 • Dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată:

 • A fost emisă sentință de încetare a procesului penal în privința lui Valentin Eșanu (evaziune fiscală și spălare de bani);
 • Urmare a renunțării procurorului la învinuire, au fost emise sentințe de achitare în privința lui Iurie Bolboceanu și Alexeev Alexei;
 • Deciziile de achitare a lui Sergiu Cebotari, Valeriu Cucu și Valentin Eșanu (samavolnicie și tulburare de posesie) au fost apreciate ca fiind legale și nu au fost contestate de procurori;
 • Renunțarea la învinuire, cu solicitarea de achitare a lui Igor Borș.

 • Dosare aflate la faza de executare a pedepsei:

 • Procuratura a deschis procedura de revizuire a procesului penal în privința Olgăi Punga și a inițiat procedura de suspendare a executării pedepsei;
 • Procuratura a intervenit în favoarea condamnatului Safarmatov Arslan cu recurs în anulare, solicitând suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea în privința acestuia (combatant, cu grad de invaliditate), însă prin decizia Curții Supreme de Justiție recursul a fost respins. Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Buiucani examinează, în prezent, cererea acestuia de revizuire a dosarului penal.

 • De asemenea, s-a renunțat integral la învinuirile aduse anterior Domnicăi Manole și Dorin Munteanu, iar Gheorghe Balan și Victor Muntean au fost excluși din listă, numele lor nefigurând în vreo investigație aflată în gestiunea Procuraturii.

  Instanțele de judecată urmează să se pronunțe în curând și pe celelalte cauze penale, aflate pe rol.

  Prietenii tăi merită să știe ASTA!


  Comentarii
  României îi pasă
  Descoperă
  Punct de vedere NAȚIONAL
  30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

  27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

  23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

  Meteo in Moldova
  Horoscop
  Vezi horoscopul tău pentru astăzi
  Capricorn
  Vărsător
  Pești
  Berbec
  Taur
  Gemeni
  Rac
  Leu
  Fecioară
  Balanță
  Scorpion
  Săgetător
  Abonament
  Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
  Recomandat
  Sondaj
  Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
  Prietenii noștri

  Widget cu noutăți la tine pe site

  Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

  Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md