05:46:37 13.08.2022
Stiri

Igor Dodon s-a SUCIT: E DERANJAT că Guvernul Gavrilița a acordat SUBVENȚII cetățenilor în perioada rece a anului, deși anterior cerea autorităților să compenseze integral majorarea prețului la gaze: „Au sustras banii de la investiții”

Actualitate 26.07.2022 14:59 Vizualizări3013 Autor: Ziarul National
Igor Dodon s-a SUCIT: E DERANJAT că Guvernul Gavrilița a acordat SUBVENȚII cetățenilor în perioada rece a anului, deși anterior cerea autorităților să compenseze integral majorarea prețului la gaze: „Au sustras banii de la investiții”


Socialistul Igor Dodon, cercetat penal pe cinci capete de acuzare, inclusiv pentru îmbogățire ilicită și trădare de patrie, s-a sucit în privința subiectului legat de acordarea subvențiilor în perioada rece a anului. Din cauza faptului că Guvernul a alocat circa trei miliarde de lei pentru compensarea tarifului majorat la gazele naturale pentru toți cetățenii, a scăzut nivelul investițiilor capitale, a scris Dodon într-o postare pe Facebook.

La finele anului trecut, Dodon cerea cu insistență autorităților să compenseze integral majorarea prețului la gaze, iar în acest sens propunea chiar să se umble la rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei.

„Trebuiau să scoată 200 de milioane de dolari din rezervele BNM. Pentru ce sunt aceste rezerve? Pentru a ajuta oamenii, pentru a compensa tariful până la 1 aprilie 2022”, a scris în decembrie 2021 Dodon.

Acum, acesta se arată „îngrijorat” de „cel mai scăzut nivel al investițiilor capitale din ultimul deceniu”.

Citește și: Dodon, PORTAVOCEA rușilor: A DEZVĂLUIT detalii din contractul cu „Gazprom” și anticipează majorarea până la 600 de dolari a prețului la gaze. Socialistul o trimite pe Maia Sandu la PUTIN și îndeamnă guvernarea să NU facă rezerve de gaze la vară

„În acest an avem o reducere dramatică a ponderii investițiilor în totalul cheltuielilor publice. Dacă anul trecut ele au fost de 2,8%, atunci în acest an ele s-au redus cu 30% - până la 2% din totalul cheltuielilor publice. Iar evoluția proastă a indicatorilor bugetari ne permite să afirmăm că până la finele anului acest indicator va continua să scadă. Reducerea investițiilor publice este determinată atât de cheltuielile prost organizate cât și de lipsa finanțării externe atât de mult trâmbițată. Spre exemplu incompetența guvernării de a negocia un preț mai bun la gazele naturale, ei au decis să o acopere cu bani bugetari, sustrăgând resursele de la investiții”, a scris astăzi Dodon.

De asemenea, fostul președinte e deranjat că în R. Moldova nu ar fi ajuns granturile promise de partenerii de dezvoltare.

„Pe de altă parte, din granturile promise în acest an în valoare de 2,5 miliarde lei, în jumătate de an guvernarea a reușit să atragă doar 9% sau 237 de milioane de lei. Evident, gaura de 2,3 miliarde de lei formată din incapacitatea guvernării de a atrage granturile promise se va manifesta prin reducerea în continuare a investițiilor capitale. Însă mult mai prost stau lucrurile la capitolul împrumuturi. Să nu uităm că în acest an bugetul a fost votat cu un deficit record de 19,8 miliarde de lei, dintre care 18,1 miliarde de lei urmează să fie acoperite din împrumuturi externe. În jumătate de an, Guvernul a reușit să atragă doar 2,8 miliarde de lei împrumuturi externe, ceea ce reprezintă doar 15% din necesar. Dacă ținem cont că Guvernul nu se mai împrumută pe intern datorită dobânzilor mari la credite, care în jumătate de an au crescut de 3-4 ori, atunci la momentul actual avem o gaură bugetară de 17,7 miliarde de lei, care nu are nicio șansă să fie acoperită în acest an. Aceasta impune Guvernul să taie din greu din investiții capitale, ceea ce ne face să credem că ponderea lor va continua să scadă până la 1,5% din totalul cheltuielilor”, a calculat Dodon.

Amintim că Dodon se află pentru a treia lună consecutiv în arest la domiciliu. Acesta este învinuit de procurori pentru corupere pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, infracțiuni pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 26.07.2022 16:11

Despe Kulioc si complicii intereseaza doar pedeapsele care ii asteapta pentru hotiile savarsite.

Bă, dondowne! 26.07.2022 16:42

Taci în tufă ! Pute tare de la tine...

Mircea 27.07.2022 12:08

Igor, pe mine ca cetatean ma intereseasza doar o singura intrebare in privinta ta: de unde ai luat banii?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md