07:52:35 01.04.2020
 
Stiri

Dodon ar fi DISPERAT să refacă MAJORITATEA cu Blocul „ACUM”. Creditul rusesc, diminuat deja la 200 de milioane de dolari, îi dă mari bătăi de cap: „Creditul va fi un cap de acuzare împotriva sa”

Politică 11.02.2020 12:00 Vizualizări1685 Autor: Ziarul National
Dodon ar fi DISPERAT să refacă MAJORITATEA cu Blocul „ACUM”. Creditul rusesc, diminuat deja la 200 de milioane de dolari, îi dă mari bătăi de cap: „Creditul va fi un cap de acuzare împotriva sa”


Anul 2020 ar avea semne rele pentru președintele Igor Dodon, care își dorește cu orice preț cel de-al doilea mandat de șef al statului. Oficialul ar regreta faptul că s-a grăbit cu demiterea Guvernului Sandu, iar acum speră că această majoritate dintre „ACUM” – PSRM să fie refăcută. De această părere este analistul politic Petru Bogatu.

„Se vede că trântirea Guvernului Sandu a fost o operațiune specială nu tocmai temeinic gândită. Euforia inițială, când președintele și guvernul său de buzunar sperau că Putin le va umple buzunarele cu bănet, s-a spulberat. Mai țineți minte cum se grozăvea Dodon că Moscova îi va da dolari cu nemiluita, cel puțin jumătate de miliard? Exultând, premierul Chicu promitea anul trecut că R. Moldova se va transforma într-un mare șantier. S-au scurs aproape patru luni, iar dinspre Moscova n-au curs râuri de lapte între maluri de marmeladă, după cum spera rătăcitul nostru șef de stat. Aflăm acum că nu se mai pune problema celor 500 de milioane de dolari. Dodon și Chicu vor fi mulțumiți dacă rușii le vor da măcar 200 de milioane”, spune acesta.

Totuși, Guvernul Chicu ar putea să nu beneficieze nici măcar de cei 200 de milioane de dolari. „Ceva îmi spune că și această sumă substanțial diminuată va veni când va face plopul mere si răchita micșunele. Și chiar dacă va fi oferit, creditul rusesc se va constitui nu atât într-un prilej de bucurie pentru președinte, cât într-un cap de acuzare împotriva sa. Contractarea unui împrumut de la Moscova în condiții netransparente și fără vreo legătură cu reformele, ca să nu mai vorbesc de dobânda care va fi incomparabil mai mare decât cea din FMI sau UE, va aduce prejudicii uriașe R. Moldova, fapt pentru care Dodon va trebui să dea socoteală. În plus, banii, dacă vor ajunge pe mâna birocraților de la Chișinău, vor fi în cea mai mare parte furați. Asta e clar”.

De asemenea, Bogatu menționează că nu e întâmplătoare nici declarația recentă a premierului Ion Chicu, care nu mai spune că „relația cu FMI e mai mult nocivă decât folositoare”. „S-a sucit brusc. Deunăzi, s-a întâlnit cu șeful misiunii FMI și a acceptat, sub rezerva desfășurării reformelor, să continue implementarea programului pentru anii 2017-2020. Numai așa va putea lua ultimele 22 de milioane de dolari, care au mai rămas de debursat din suma totală de 182 de milioane de dolari. Între timp, situația economică se înrăutățește pe zi ce trece. Guvernul suferă de un deficit acut de lichidități și întârzie cu achitarea pensiilor și salariilor în educație, cultură și sectorul sanitar”.

Această situație, crede analistul politic, l-a silit pe Igor Dodon să îndemne PSRM să nu încheie vreo alianță cu PD. „El speră să fie refăcută coaliția socialiștilor cu blocul „ACUM”. Este limpede de ce. Doar un guvern condus de un premierpro-occidental ar fi în măsură să acceseze niscaiva fonduri europene. Nu degeaba să creează impresia că vârful piramidei s-a pomenit răsturnat într-o confuzie generală. Pe Dodon îl dă de sminteală nu doar ministrul de Externe, ci și primul-ministru. Acum câtva timp, bunăoară, președintele s-a văzut constrâns să-l corecteze pe Ion Chicu care, pentru a justifica majorarea prețului la carburanți, s-a lansat în teoretizări despre costurile producției în economia de piață.

Și ca tacâmul să fie complet, președintelui îi mai lipsea doar ca Ciocoi, din inconștiență sau complezență, să umble la coardele cele mai sensibile ale populației: demnitatea națională și războiul de la Nistru. Ministrul de Externe, fără să-și dea seama ce spune, a făcut un cadou nesperat opoziției – i-a oferit un puternic liant mobilizator împotriva lui Dodon. Altfel spus, Ciocoi a ridicat mingea la fileu adversarilor președintelui. Acestora nu le rămâne acum altceva de făcut decât să convertească în voturi indignarea oamenilor contrariați de elucubrațiiletrădătoare ale unui membru important al garniturii guvernamentale. Tocmai de aceea, Dodon a sărit ca ars. Dacă dreapta va fi însuflețită de o idee comună, el nu va avea nicio șansă de reușită în viitoarele alegeri. Bazinul electoral al proeuropenilor și unioniștilor este mai mare decât al stângiștilor rusofili. Rămâne doar să fie pus în mișcare”, a mai adăugat sursa citată într-un comentariu semnat pentru deschide.md.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md