09:54:31 20.04.2024
Stiri

DOC // În Chișinău ar putea fi declanșat un REFERENDUM de DEMITERE a primarului general Ion Ceban: „Insistăm ca cererea să fie acceptată, altfel vom PROTESTA, inclusiv vom bloca străzile”

Actualitate 01.07.2021 12:51 Vizualizări64291 Autor: Ziarul National
DOC // În Chișinău ar putea fi declanșat un REFERENDUM de DEMITERE a primarului general Ion Ceban: „Insistăm ca cererea să fie acceptată, altfel vom PROTESTA, inclusiv vom bloca străzile” Facebook


Un grup de cetățeni, locuitori ai municipiului Chișinău, intenționează să inițieze un referendum de demitere a actualului primar general al capitalei, Ion Ceban. Aceștia au depus deja la Comisia Electorală Centrală (CEC) un demers privind declanșarea unui referendum de revocare a lui Ion Ceban.

Potrivit contestatarilor, Ion Ceban a început să numească în funcții administrative persoane apropiate sieși, pe criterii politice. Totodată, conducerea Primăriei Chișinău ar ignora mai multe plângeri ale cetățenilor.

„Vrem undă verde pentru inițierea referendumului împotriva unui primar incompetent”, se arată în demersul adresat la CEC.

Codului Electoral prevede că referendumul local pentru revocarea primarului poate fi inițiat după expirarea unui an de la intrarea acestuia în funcție sau de la data referendumului local precedent pentru revocarea aceluiași primar. Revocarea primarului nu poate fi inițiată pe parcursul ultimelor 6 luni înainte de expirarea mandatului.

Revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunităţii locale, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice, fapte confirmate în modul stabilit.

Data referendumului local este stabilit de către CEC la propunerea consiliului sătesc (comunal), de sector, orăşenesc (municipal), raional sau a autorității reprezentative a unităţii administrativ-teritoriale cu statut special.

De asemenea, referendumul local poate fi iniţiat:

a) de 1/2 din numărul consilierilor aleşi, iar în cazul revocării primarului prin vot secret – de 2/3 din numărul consilierilor aleşi;

b) de primarul satului (comunei), sectorului, oraşului (municipiului), cu excepţia cazului cînd se iniţiază referendum pentru revocarea primarului;

c) de autoritatea reprezentativă a unităţii administrativ-teritoriale cu statut special;

d) de 10 la sută din numărul cetăţenilor cu drept de vot care domiciliază pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.

În cazul în care iniţiativa desfăşurării referendumului local vine de la cetăţeni, se constituie un grup de iniţiativă, format din cel puţin 20 de cetăţeni cu drept de vot şi cu domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective. La adunarea de constituire a grupului de iniţiativă trebuie să participe cel puţin 30 de persoane. Cu cel puţin 3 zile înainte de adunare, iniţiatorii sunt obligaţi să comunice în scris primarului timpul, locul şi scopul desfăşurării adunării.

În cazul iniţierii referendumului local pentru revocarea primarului, grupul de iniţiativă este înregistrat de către judecătoria de sector (raională) sau municipală în a cărei rază teritorială se află localitatea respectivă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md