21:52:05 16.05.2021
 
Stiri

VIDEO // DESCINDERI la Piața Centrală: Certificate sanitar-veterinare, eliberate cu MITĂ pentru comercianții de CARNE, permițând vânzarea de produse periculoase pentru sănătate. Cinci funcționari și vânzători, REȚINUȚI

Actualitate 20.04.2021 09:59 Vizualizări1137 Autor: Ziarul National
VIDEO // DESCINDERI la Piața Centrală: Certificate sanitar-veterinare, eliberate cu MITĂ pentru comercianții de CARNE, permițând vânzarea de produse periculoase pentru sănătate. Cinci funcționari și vânzători, REȚINUȚI


Certificate de calitate și sanitar-veterinare, eliberate contra bani pentru vânzătorii de carne de la Piața Centrală din Chișinău, fără a verifica marfa pusă în vânzare. Unele produse erau de calitate îndoielnică și reprezentau un adevărat pericol pentru sănătatea cumpărătorilor.

Mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici au fost documentaţi de ofițerii şi procurorii anticorupţie în cadrul a 43 de cauze penale care vizează fapte de corupere pasivă şi activă.

În urma descinderilor de astăzi la Piața Centrală, trei medici veterinari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi doi agenţi economici au fost reţinuți pentru 72 de ore.

Centrul Național Anticorupție anunță că oamenii legii au documentat cazurile în ultimele trei luni, timp în care angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa Centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit.

Astfel, timp de trei luni, medicii veterinari ar fi câștigat cel puțin 100 de mii de lei din mita percepută pentru producție de calitate îndoielnică, fără a efectua controlul necesar.„Din imaginile video şi înregistrările obţinute de investigatori, urmare a monitorizării, rezultă că funcţionarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admiţând produse de proastă calitate spre vânzare şi punând în pericol siguranţa alimentară a cetăţenilor. Dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei per unitate, atunci mita pentru permisiunea de a o comercializa se ridica până la câteva sute de lei, în funcţie de calitatea mărfii. În cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita nu depășea 100 de lei pentru o unitate.

Mărimea mitei însă se ridica de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieţei ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate. Astfel, un agent economic care furniza pe piaţă între 30 și 40 de carcase urma să plătească drept taxă de protecţie câteva mii de lei la fiecare partidă. Din documentările, operate timp de trei luni, se estimează o sumă, pretinsă drept mită, de circa 100 000 de lei – bani care au fost calculaţi luând ca bază înregistrările obţinute de anchetatori. Suma reală, însă, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare”, cităm dintr-un comunicat de presă al CNA.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicate în această schemă riscă până la 10 ani de puşcărie, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

Filmări cu camera ascunsă: „Tu aduci toate zdohniturile pentru vânzători...”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md