Declarație surprinzătoare făcută de Victor Orban, după ce ieri a participat la Summitul CPE din R. Moldova. Premierul Ungariei cere Ucrainei să NEGOCIEZE cu Putin și să STOPEZE contraofensiva împotriva invadatorilor ruși
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, consideră că cel mai bine ar fi ca Ucraina să oprească contraofensiva și să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, pentru a nu-și „distruge propriul popor”. El a spus asta la postul de radio Kossuth vineri, 2 iunie, după ce ieri, alături de 49 de lideri europeni a participat la Sumiitul Comunității Politice Europene, eveniment găzduit de R. Moldova.
Potrivit acestuia, contraofensiva este „o problemă pentru ucraineni”. „Chiar și un om ca mine, care a fost un an și jumătate în armată, știe sigur că, dacă atac, voi avea de trei ori mai multe victime decât cel care se apără”.
„Pentru o țară a cărei populație este o mică parte din populația părții adverse să lanseze atacuri militare la scară largă în astfel de circumstanțe este vărsare de sânge. Trebuie să facem totul, chiar înainte de începerea contraofensivei, pentru a convinge părțile de necesitatea unui încetări a focului și a unor discuții de pace”, a declarat Orban, citat de Telex.hu, transmite ziare.com.
Premierul ungar susține că pentru ucraineni „chiar și în cel mai bun caz, este imposibil să se obțină un rezultat mai bun în prima linie, pe câmpul de luptă, decât rezultatul care ar putea fi obținut prin negocieri”.
„A fost posibil să se obțină ceva în negocierile de dinainte de război. Sau dacă nu se putea realiza nimic mai bun decât prin război, atunci ce a fost războiul?” a întrebat liderul iliberal apropiat de Putin.
În același timp, Orbán a adăugat că, atâta timp cât va fi la guvernare, Ungaria nu va intra în război cu Rusia.
Aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi pe ordinea de zi în timpul summitului NATO din iulie, a declarat ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjarto, joi, pe pagina sa de Facebook.
„Trebuie să fim clari în această privinţă: aderarea la NATO a unei ţări aflate în prezent în război nu se poate afla pe agendă”, a scris Szijjarto. Șeful diplomației maghiare a spus în cadrul unei conferinţe de presă de după reuniunea informală a omologilor săi din statele NATO de la Oslo că războiul din Ucraina afectează Ungaria mai puternic şi că din acest motiv guvernul de la Budapesta îşi doreşte pacea cât de curând posibil.
Ministrul a făcut trimitere la declaraţia NATO de anul trecut conform căreia Alianţa nu este parte a conflictului din Ucraina şi că va face tot posibilul să evite o confruntare directă cu Rusia. „Aderarea la această decizie este foarte importantă pentru noi. Asta trebuie să rămână baza. Acesta trebuie să fie factorul determinant pentru tot ce conturează acţiunile NATO privind Ucraina, inclusiv pregătirile pentru summit", a adăugat Szijjarto, potrivit MTI.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani