21:04:36 16.01.2022
Stiri

DECLARAȚIE R. Moldova - UE: „Am apreciat reacția promptă a UE la recenta criză a aprovizionării cu gaze, provocată artificial de Gazprom, dar și asistența sa în formă de expertiză tehnică și sprijin financiar de urgență”

Actualitate 03.12.2021 14:50 Vizualizări1314 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE R. Moldova - UE: „Am apreciat reacția promptă a UE la recenta criză a aprovizionării cu gaze, provocată artificial de Gazprom, dar și asistența sa în formă de expertiză tehnică și sprijin financiar de urgență”


Copreședinții Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, deputatul Mihail Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, și europarlamentarul Siegfried Mureșan, au semnat o Declarație comună în cadrul celei de-a 10-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere care a avut loc joi la Chișinău.

În Declarație se arată că, pe 11 iulie curent, alegătorii din R. Moldova au oferit „un mandat puternic forțelor reformiste pentru a scoate R. Moldova dintr-o criză economică și politică prelungită și a o apropia de UE prin punerea deplină în aplicare a Acordului de Asociere”.

„Sprijinul financiar al UE de mai departe, care va depinde de îndeplinirea criteriilor convenite anterior, va fi de o importanță primordială în acest sens”, cităm din documentul semnat de Popșoi și Mureșan.

UE susține „cu tărie agenda ambițioasă de reforme a autorităților moldovenești”, bazată pe valori comune ca respectarea principiilor democratice, a statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

„Am luat cunoștință și am apreciat lista impresionantă de inițiative legislative cheie deja adoptate de Parlamentul Republicii Moldova în ultimele luni, în conformitate cu așteptările enunțate de alegătorii moldoveni, în domenii precum lupta cu corupția, reforma justiției, creșterea alocațiilor și pensiilor sau digitalizarea economiei. Am salutat, de asemenea, recenta ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice („Convenția de la Istanbul”). Am salutat, de asemenea, semnarea Memorandumului de Înțelegere cu privire la un cadru comun pentru sprijinirea democrației parlamentare dintre Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova”, cităm din Declarație.


CITIȚI și VIDEO // Europarlamentarul Siegfried Mureșan, la Chișinău: Implementarea Acordului de asociere cu UE decurge „foarte bine”, iar Bruxelles-ul este dispus să ofere și mai mult ajutor financiar R. Moldova


De asemenea, documentul subliniză „solidaritatea continuă” a UE cu Republica Moldova, manifestată prin livrarea unui milion de doze de vaccinuri prin platforma COVAX cu sprijinul Echipei Europa sau elaborarea unui Plan extensiv de Recuperare Economică pentru Republica Moldova.

„De asemenea, am apreciat reacția promptă a UE la recenta criză a aprovizionării cu gaze, provocată artificial de Gazprom, dar și asistența sa în formă de expertiză tehnică și sprijin financiar de urgență. Deși rezolvat în mod provizoriu, acest episod subliniază în continuare necesitatea diversificării furnizorilor noștri de gaze și a căilor de aprovizionare. Ne-am reiterat sprijinul pentru o rezolvare pașnică și cuprinzătoare a conflictului transnistrean, în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova cu un statut special pentru regiunea transnistreană”, se mai arată în comună în cadrul celei de-a 10-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere.

Menționăm că următoarea reuniune a Comitetului este planificată să aibă loc în luna ianuarie 2022, la Bruxelles.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md