03:41:05 03.03.2024
Stiri

Declarația care BULVERSEAZĂ clasa politică. „PAS, PPDA și PLDM nu pot CÂȘTIGA împreună alegerile prezidențiale”

Politică 16.08.2016 14:17 Vizualizări4131 Autor: Ziarul National


Declarația care BULVERSEAZĂ clasa politică. „PAS, PPDA și PLDM nu pot CÂȘTIGA împreună alegerile prezidențiale” jurnal.md

Reputatul analist politic occidental, Vladimir Socor, consideră că la ora actuală nu există partide de drepta în R. Moldova, iar formațiunile Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Politic „Demnitate și Adevăr" (PPDA) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu au nicio șansă să câștige alegerile prezidențiale din toamna aceasta. În acest sens, analistul vine cu niște soluții care în opinia sa ar mări șansele forțelor anti-oligarhice să se redreseze pe ultima sută de metri.

„Alegătorii din R. Moldova în marea lor majoritate nu sunt de dreapta. Dacă un partid se profilează pe el însuși într-o campanie electorală sau un candidat se profilează pe el însuși ca fiind de dreapta este rețeta garantată a înfrângerii. Un asemenea candidat poate cel mult să aibă satisfacția personală că a reprezentat dreapta într-o competiție electorală și a obținut să zicem, 10 la sută sau 15 la sută. Deci, în niciun caz aceste trei partide, mă refer la partidele conduse de Maia Sandu, Andrei Năstase și PLDM nu sunt de dreapta, ele sunt partide proeuropene”, susține Socor într-un interviu acordat pentru Europa Libera.

O altă constatare a lui Socor se referă la faptul că, dacă cele trei partide ajung să desemneze un candidat comun la alegerile prezidențiale, nu înseamnă automat că vor obține victoria”.

„Acest candidat nu poate câștiga fără susținerea alegătorilor lui Dodon și Usatîi - este aritmetic imposibil. Aceasta este masa predominantă a alegătorilor din R. Moldova vrem sau nu. Deci, un candidat comun al celor trei partide pe care le-am numit proeuropene nu poate câștiga fără să se adreseze în mod direct electoratului lui Dodon și Usatîi sau liderilor acestor două partide în vederea unei înțelegeri electorale”, e de părere analistul, care pe de altă parte spune că Dodon ar avea deja o înțelegere cu Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui Socor, cele trei partide proeuropene vor merge categoric la înfrângere, dacă nu se adresează într-un mod convingător celor cetățeni care îi votează în mod normal pe Dodon, pe Usatîi sau Partidului Comuniștilor: „Lor le este necesar un mesaj convingător, inclusiv în limba rusă, ei trebuie să fie convinși. Întrebarea este să fie convinși peste capul liderilor lor actuali sau în înțelegere cu liderii actuali? E o întrebare foarte dificilă la care nu am răspuns, este o problemă foarte dificilă care trebuie discutată cu multă grijă”.

Sursa citată le mai dă câteva sfaturi liderilor Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru. „Aceste partide mai au o șansă pentru a demonstra opiniei publice unitatea lor. Și anume prin apariții în spațiul public, apariții comune și nu individuale. Ce am în vedere prin apariții în comun în spațiu public? Întâi, alegătorilor potențiali care i-ar susține pe acești candidați în alegeri trebuie să primească asigurarea că aceste trei partide își vor menține unitatea și după alegeri, că vor intra uniți în alegeri și-și vor menține unitatea și după alegeri. Ei trebuie să garanteze că vor rămâne în coaliție după alegeri indiferent de rezultatul acestora. Al treilea punct, ei trebuie să demonstreze că sunt capabili să ofere soluții economice și tehnice concrete la probleme economice și sociale.

Punctul următor, aceste trei partide proeuropene sunt mici și au resurse financiare reduse. S-ar cuveni ca ei să înființeze un fond pentru finanțarea campaniei în comun, dacă au de gând să creeze un Guvern de coaliție și un Guvern de coaliție, nu din partide rivale cum a fost Guvernul Alianței pentru Integrare Europeană.

Iată ceea ce aș vrea eu să văd în următoarele săptămâni. Mai sunt cel mult patru săptămâni până la începutul oficial al campaniei electorale, dar începutul neoficial al campaniei electorale trebuie făcut încă de pe acum. Dacă acești pași nu sunt întreprinși în următoarele două săptămâni, atunci eu cred că partidele proeuropene vor rata orice șansă de a avea succes în alegeri”, a conchis Socor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md