04:48:44 02.07.2022
Stiri

Prețul ULEIULUI de floarea-soarelui ar putea să SCADĂ, după ce a fost inclus LISTA produselor importante din punct de vedere social

Actualitate 18.05.2022 16:28 Vizualizări1288 Autor: Ziarul National
Prețul ULEIULUI de floarea-soarelui ar putea să SCADĂ, după ce a fost inclus LISTA produselor importante din punct de vedere social www.mold-street.com


Uleiul de floarea-soarelui dezodorizat va fi inclus în lista produselor social importante, lucru care ar putea duce la micșorarea prețului. Decizia a fost aprobată astăzi de Comisia Situații Excepționale.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că această decizie nu mai putea fi amânată, deoarece prețul la uleiul de floarea-soarelui a ajus să coste și 50 de lei pentru un litru în unele magazine.

„Cei din rețelele de comerț dau vina pe producător, iar producătorul dă vina pe cei din rețelele de comercializare. Până se clarifică lucrurile, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale, am decis includerea uleiului dezodorizat în lista produselor importante din punct de vedere social. Acesta va avea adaos comercial limitat”, a punctat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a spus, în debutul ședinței de astăzi a Guvernului, că în lege s-a găsit „o excepție interesantă”, exact pentru tipul de ulei consumat în R. Moldova.

„La acele produse unde este adaosul comercial limitat, noi observăm o stabilizare sau chiar o diminuare a prețurilor”, a punctat șefa Guvernului.

Natalia Gavrilița a cerut
Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să actualizeze în decurs de o lună strategia de asigurare a securității alimentare, cu analiză detaliată a ceea ce producem, care sunt cantitățile destinate pieței locale, care sunt cele care pot fi exportate, limitele de securitate alimentară, trebuie sau nu acestea actualizate în baza consumului actual etc.

„În condițiile în care în lume există o îngrijorare majoră referitor la securitatea alimentară, generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și de efectele acestui război asupra prețului la energie, la alte produse, la alte inputuri în sectorul agricol este foarte important ca Guvernul să acționeze cu precauție, dar în avans, adică să anticipeze anumite lucruri și nu doar să reacționeze”, a spus prim-ministra.
Amintim că spicherul Igor Grosu a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, că de scumpirea uleiului de floarea-soarelui s-ar face vinovat monopolistul Trans-Oil.

„Am încercat să vedem de unde cresc picioarele la această scumpire a uleiului. S-ar părea că avem floarea-soarelui, rezerve sunt, producem, dar pe de altă parte se scumpește uleiul. Secretul e simplu. Este o companie monopolist, căreia va trebui să-i venim de hac. Mâine (astăzi n.r.) o să vedeți. Comisia pentru Situații Excepționale va lua o decizie în raport cu acest produs. Iar celor de la Consiliul Concurenței le transmit pe această cale un mesaj – e timpul să vă mișcați. Fie demonstrați că sunteți viabili și utili în cazul unui astfel de monopolist, fie, probabil, nu mai avem nevoie de o astfel de instituție”, a spus ieri Grosu.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md