04:55:56 03.03.2024
Stiri

DECIS // Încărcătorul UNIC pentru dispozitivele electronice devine OBLIGATORIU din 2024

Actualitate 04.10.2022 15:14 Vizualizări1787 Autor: Ziarul National
DECIS // Încărcătorul UNIC pentru dispozitivele electronice devine OBLIGATORIU din 2024


Parlamentul European a aprobat marți o directivă prin care se instituie obligația unui port de încărcare comun pentru o gamă largă de dispozitive electronice vândute în UE.


Această directivă va impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice, indiferent de producător, ceea ce a stârnit nemulțumirea Apple. Prin urmare, toate dispozitivele vor putea fi reîncărcate cu același încărcător.

Noile norme se aplică unei game largi de dispozitive electronice, și anume:

  • telefoane mobile
  • tablete și e-read
  • ere aparate fotografice digitale
  • console de jocuri video
  • căști, căști intraauriculare
  • difuzoare portab
  • ile mouse-uri și tastaturi fără fir
  • sisteme portabile de navigație

În plus, noile norme se vor aplica, de asemenea, tuturor laptopurilor după 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

„Este o zi mare pentru consumatori și o zi mare pentru mediu”, a declarat eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba, raportorul textului care a obținut 602 de voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri.

Directiva urmărește să lase în mod sistematic consumatorului alegerea de a cumpăra un dispozitiv nou cu sau fără încărcător. Acest lucru va duce la reducerea volumului de deșeuri electronice asociate cu producția, transportul și eliminarea încărcătoarelor. Posibilitatea de a face obligatorie această vânzare separată va fi evaluată de Comisie la patru ani după intrarea în vigoare a directivei.

Noile norme trebuie puse în aplicare în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a directivei pentru majoritatea dispozitivelor.

Proiectul a fost lansat în 2009 de Comisie, dar s-a confruntat mult cu rezistența industriei.

Cu toate acestea, numărul de tipuri de încărcătoare existente a fost mult redus de-a lungul anilor. De la aproximativ treizeci în 2009, au trecut la trei: conectorul Micro USB care a fost de mult montat pe majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă și tehnologia de încărcare Lightning de la Apple.

Grupul din California, care susține că Lightning alimentează mai mult de un miliard de dispozitive în întreaga lume, și-a exprimat în mod constant opoziția, spunând că decizia UE va „înăbuși inovația” și va rupe UE – sub rezerva unei alegeri standarde „învechite” – de restul lumii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md