05:23:39 08.12.2021
Stiri

De ce nu au mai apărut noi variante ale coronavirusului? Specialiștii din Franța explică fenomenul, dar au și un avertisment

Actualitate 19.10.2021 10:29 Vizualizări774 Autor: Ziarul National
De ce nu au mai apărut noi variante ale coronavirusului? Specialiștii din Franța explică fenomenul, dar au și un avertisment


Fie că s-au numit Alpha, Beta, Gamma sau Delta, variantele coronavirusului SARS-CoV-2 „întrețin” pandemia de Covid-19 de mai bine de un an și jumătate. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni, doar varianta Delta pare să persiste și nu au mai apărut noi mutații la scară largă. Doi cercetători francezi, virusologul Yannick Simonin și infecționistul Nathan Pfeiffer-Smadja, explică de ce, dar au și un avertisment: în societățile în care rata de vaccinare a populației este mică și circulația virusului este intensă, oricând poate apărea o nouă tulpină, și mai bine adaptată.

Variantele coronavirusului SARS-CoV-2 au apărut în urma unui proces de mutație naturală, comun tuturor virusurilor. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni se vorbește doar despre varianta Delta, depistată inițial în India în urmă cu câteva luni. Potrivit Institutului de Sănătate Publică din Franța, variantele Gamma și Alpha nu au mai fost detectate în Hexagon din 14 septembrie 2021, iar Beta de la jumătatea lunii august. Varianta Delta, în schimb, persistă în Franța și este prezentă în 99,9% din cazurile nou apărute. Pe de altă parte, nu a mai fost constatată nicio nouă variantă la scară largă.

Delta „zdrobește” concurența

Deși absența unei noi variante a SARS-CoV-2 ar putea fi o surpriză, există explicații pentru această absență a mutațiilor, potrivit cercetătorilor. Prima dintre acestea este vaccinarea.

„Pentru a suferi mutații, un virus trebuie să circule mult. În Franța, deoarece populația este vaccinată, virusul circulă mai puțin”, explică Nathan Peiffer-Smadja, specialist în boli infecțioase la Spitalul Bichat din Paris. Tot datorită vaccinării, există mai puține forme severe, ceea ce menține virusul la un nivel scăzut și îi face dificilă o nouă mutație.

Un alt motiv indicat pentru a explica absența unei noi variante este transmisibilitatea foarte mare a tulpinii Delta. „Ar fi nevoie de o variantă și mai transmisibilă pentru a înlătura Delta, ceea ce nu este cazul în prezent”, spune Nathan Peiffer-Smadja.

Această observație este împărtășită și de Yannick Simonin, un virusolog specializat în virusuri emergente. „Varianta Delta este atât de contagioasă, încât zdrobește concurența. Nu există nicio altă variantă care să fi reușit să o înlocuiască”, explică cercetătorul, lector la Universitatea din Montpellier.

Potrivit lui Yannick Simonin, absența unui mutații apărute la varianta Delta poate fi explicată și prin capacitatea limitată de a suferi mutații a acestei tulpini, după cum a arătat secvențierea ei genetică, relatează Ouest-France, citat de Digi24.

Îngrijorările epidemiologilor

Dacă în Franța pare să se contureze, pentru moment, o adevărată acalmie, nu este cazul peste tot pe planetă. Epidemiologii sunt foarte îngrijorați de riscurile prezente în alte regiuni ale lumii, unde acoperirea vaccinală nu este la fel de bună. „În Africa, Covid-19 circulă foarte mult și acest lucru crește amenințarea apariției unor noi variante”, spune Anne Goffard, virusolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate din Lille.

Este un punct de vedere cu care Yannick Simonin este de acord. Virusologul din Montpellier consideră că țările care au rămas în urmă cu schema de vaccinare trebuie sprijinite. „Este o problemă a societății”, spune el.

Se știe, de pildă, că Organizația Mondială a Sănătății a cerut ca a treia doză de vaccin să nu fie făcută tuturor categoriilor de populație în statele unde a fost disponibilă vaccinarea pe scară largă, tocmai pentru a permite o distribuție echitabilă a vaccinului în celelalte țări ale lumii, unde accesul la vaccinuri a fost limitat. Protejarea altor țări înseamnă protecție împotriva apariției unor noi variante, punctează virusologul francez.

Și medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, atrăgea atenția, la Digi24, că peste tot în lume, în comunitățile unde se înregistrează un număr mare de infectări zilnice, pot apărea noi variante, de aceea este important ca răspândirea virusului să fie oprită prin vaccinare și respectarea măsurilor de distanțare. „Cel mai periculos când se ajunge la noi variante este ca acestea să scape de sub protecția oferita de anticorpii obținuți prin boală, dar și prin vaccinare”, atenționa medicul, în condițiile în care România se confruntă în prezent cu o rată foarte ridicată a transmiterii comunitare a virusului și are doar o treime din populație vaccinată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md