05:56:06 20.06.2024
Stiri

De ce chelesc bărbaţii: obiceiul des întâlnit care poate duce la căderea părului. Concluzia amară a unui studiu

Actualitate 16.01.2023 07:30 Vizualizări3179 Autor: Ziarul National
De ce chelesc bărbaţii: obiceiul des întâlnit care poate duce la căderea părului. Concluzia amară a unui studiu


O veste amară pentru bărbaţii cărora le place zahărul. Potrivit unui studiu ştiinţific, există o legătură între consumul de băuturi foarte dulci şi căderea părului. Totuşi, nutriţioniştii spun că există soluţii.

Pericolul de calviţie începe de la doi litri de băuturi cu zahăr pe săptămână, spun cercetătorii de la Universitatea din Beijing, care au făcut un studiu în acest sens. Tinerii care depăşesc frecvent limita au un risc de patru ori mai mare să îşi piardă podoaba capilară de decât cei care rezistă tentaţiilor dulci. Limita de pericol poate fi depăşită aproape fără să îţi dai seama.

Autorii studiului au observat că tinerii care cheliseră beau săptămânal, în medie, peste patru litri de băuturi îndulcite cu zahăr - adică opt sticle de 500 de mililitri, faţă de doi litri şi jumătate cât au declarat participanţii cu păr bogat. În România, potrivit Eurostat, peste un sfert din populație bea sucuri îndulcite cu zahăr de trei ori pe săptămână, iar 11% au acest obicei de 5, 6 ori în şapte zile.

"Este foarte posibil ca nivelul glucozei să crească, iar glucoza să nu fie disponibilă pentru rădăcina firului de păr. Riscul firului de păr de a se denatura crește. Practic, nu sunt nutrienți biodisponibili pentru rădăcina firului de păr și atunci cade", a explicat Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

Ce mănâncă oamenii cu păr bogat

Savanţii chinezi care au făcut legătura dintre băuturile dulci şi calviţie au constatat că participanţii cu păr bogat, pe lângă faptul că evitau băuturile îndulcite, mâncau cereale, rădăcinoase, fructe, peşte şi fructe de mare. Cercetătorii spun, însă, că principala cauză de cădere a părului este genetică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md