09:24:29 19.04.2024
Stiri

De ce alege Vladimir Putin escaladarea. Personajele de la Kremlin care nu înțeleg decât câștigarea războiului din Ucraina

Actualitate 01.10.2022 11:59 Vizualizări1120 Autor: Ziarul National
De ce alege Vladimir Putin escaladarea. Personajele de la Kremlin care nu înțeleg decât câștigarea războiului din Ucraina


După șapte luni de război cu Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a declarat mobilizare și a anexat patru regiuni ucrainene ocupate. Când vine vorba de Occident, Putin a insistat că nu blufează în privința amenințărilor cu războiul nuclear.

Deși mobilizarea era în cărți încă de la începutul conflictului, elita rusă se află acum într-o stare care amintește de cea văzută ultima dată pe 24 februarie, când a început invazia. Războiul nu mai este la o mie de kilometri distanță de Moscova – rudele, prietenii și colegii sunt chemați și trimiși pe front. Mulți au intrat în panică și încearcă să-i salveze pe cei dragi.

La șapte luni de la începutul luptei, însă, nu există semne vizibile de disidență. Dimpotrivă, cei care se opun ideologic acțiunilor lui Putin în privat îl ajută în continuare să transforme economia într-una capabilă să susțină un război prelungit. Și reduc la minimum efectele adverse ale războiului și ale sancțiunilor occidentale asupra populației ruse – întărind astfel sprijinul pentru regim.

La începutul acestei luni, situația de pe front a început să se schimbe dramatic. Pentru prima dată de la începutul războiului, forțele armate ucrainene au lansat o contraofensivă masivă, recuperând așezări importante din regiunea Harkov – Izium, Balaklia și Kupiansk. Drept urmare, Kievul a recăpătat controlul asupra aproape a întregii regiuni Harkov, în multe locuri înaintând până la granița cu Rusia.

Cea mai semnificativă înfrângere a armatei ruse de la începutul războiului a schimbat dramatic situația din interiorul Rusiei. Sursele publicației Moscow Times au spus că ofensiva ucraineană a obligat Kremlinul să anunțe mobilizarea și să se grăbească cu referendumurile privind anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Putin nu poate pierde, așa că trebuie să schimbe urgent situația, a explicat o sursă apropiată de Kremlin.

Referendumurile sunt o scuză pentru a justifica mobilizarea, iar amenințarea războiului nuclear este un mesaj pentru politicienii occidentali, potrivit sursei. „Mesajul este: nu uita, Ucraina nu are dreptul să ne învingă. Prin furnizarea de arme, nu faceți decât să întârziați dispariția Ucrainei”.

„Era evident că armata avea nevoie de mai mulți oameni. Și era clar că anunțul va veni după alegerile locale. Și după vot, totul s-a întâmplat”, a spus un oficial federal de rang înalt.

O sursă care participă în mod regulat la reuniunile de la Kremlin a descris evenimentele după cum urmează: „Ofensiva ucraineană le-a dat în sfârșit generalilor o scuză pentru a obține decizia de mobilizare. Peste tot, generalii au exprimat nevoia de mai multe resurse. Au cerut o masă critică de cizme pe pământ ucrainean. Este ca atunci când renovați o casă. Inițial, muncitorii promit că vor face totul la timp și cu resursele disponibile, apoi ceva nu merge bine și îți spun: „Păi, la ce te așteptai? Nu avem asta și asta. Generalii ne-au tras căciula peste ochi.”

Șeful unei bănci de stat a spus că este extrem de îngrijorat de faptul că președintele Rusiei ia toate deciziile fără consultare.

„Există o lipsă totală de coordonare; e dezordine. Putin spune tuturor lucruri diferite”, a spus o sursă apropiată guvernului. El a precizat că acest lucru se aplică nu numai economiei, ci și modului în care este condus războiul. „Ce făceam în Harkov? Nimeni nu are habar – nici politicienii, nici militarii."

Putin însuși se aștepta probabil ca subalternii săi să fie mai pregătiți pentru mobilizare, așa cum arată faptul că și-a luat o scurtă perioadă de concediu după anunțul acesteia.

Dar lui Putin îi este greu să se relaxeze. În a treia zi de pauză, problemele legate de mobilizare l-au îndemnat să-l demită pe ministrul adjunct al apărării responsabil cu logistica și să semneze un decret prin care să excludă studenții de la convocare.

Evitarea mobilizării

Zilele acestea, manageri de la agenții guvernamentale, precum și companii publice și private, s-au luptat pentru a găsi modalități de a-și proteja angajații de recrutare.

„Cei 300.000 rezerviști despre care ministrul Apărării Serghei Șoigu a spus că vor fi mobilizați sunt doar o distragere a atenției. Acum este parțial, dar apoi va avea loc mobilizarea în masă, iar după aceea arme nucleare tactice”, a prezis o sursă apropiată guvernului.

Guvernul a încercat în mod activ să stopeze fuga programatorilor și managerilor de tehnologie din Rusia. Dar nu doar companiile IT întocmesc liste de persoane pentru scutiri. Un director al unei companii majore a descris procesul: „Companiile trimit liste Ministerului Apărării prin intermediul ministerelor de resort, care apoi le transmite ofițerilor de recrutare.”

Oficialii primesc scutiri folosind o schemă similară. Un oficial federal de nivel mediu a descris modul în care managerii trimit liste de angajați pentru scutire de mobilizare către Ministerul Apărării. El recunoaște că procesul nu este încă bine pus la punct, iar mulți dintre cei chemați încearcă să scape arătându-și legitimația de serviciu.

Scutirile pentru funcționari, deputați și angajați ai companiilor de stat nu se extind și la familiile acestora. Cei cu rude de sex masculin de vârstă militară nu au nici un mijloc de ieșire. Mulți funcționari publici au cumpărat deja bilete de avion pentru frații, fiii și nepoții lor și i-au trimis în străinătate. Unii și-au văzut deja chemate rudele la comisariate.

Cu toate acestea, nu toată lumea poate negocia rudelor o scutire sau le poate expedia în afara țării. „Dacă află cineva? Voi fi declarat dușman al patriei și întemnițat. Frica este palpabilă, oamenii sunt în stare de șoc și anxietate constantă”, a spus o sursă apropiată guvernului.

A crescut de o sută de ori cererea pentru locuri pentru avioanele private de la anunțul mobilizării, scrie The Guardian. Un singur bilet costă până la 1,5 milioane de ruble (25.851 USD). The Guardian a mai notat că fiul unui „deputat proeminent al Dumei de Stat”, care face în mod regulat declarații anti-occidentale, a zburat la Istanbul pe 24 septembrie din cauza mobilizării. Se pare că acest deputat și-a escortat personal fiul la aeroport pentru a se asigura că i se va permite să iasă din țară.

Sunt și deputați, senatori și parlamentari regionali și-au anunțat public intenția de a merge pe front.

Societatea rusă este polarizată în atitudinea față de război, potrivit șefului unei companii de stat: „Avem oameni cu opinii polarizate chiar și în cadrul aceleiași organizații. Unii sunt total împotriva tuturor, în timp ce alții vor să-și înființeze propriile grupuri militare private.”

Kremlinul se pregătește pentru un război prelungit

Un indiciu clar că Kremlinul se pregătește pentru un război prelungit este proiectul de buget pentru 2023-2025. Aceasta arată că cheltuielile pentru armata rusă în acest an se vor ridica la aproape 5 trilioane de ruble (86,2 miliarde de dolari), 3,5 trilioane cât fusese planificat inițial. În anii următori, cheltuielile vor depăși, de asemenea, previziunile. În același timp, Kremlinul crește cheltuielile pentru poliție, aparent temându-se de protestele opoziției.

„Suntem în tranziție către o economie de război. Tot ceea ce ține de dezvoltare – infrastructură, educație, sănătate – trece în plan secundar”, a explicat o sursă din Ministerul de Finanțe. El a spus că nu are rost să ne uităm la cifrele bugetare pentru 2024-2025, deoarece situația evoluează atât de rapid în acest moment.

„Putin alege întotdeauna escaladarea. Și va continua să aleagă escaladarea, inclusiv cu arme nucleare”, a prezis o altă sursă apropiată Kremlinului care a lucrat cu Putin de mulți ani.

Fiecare pentru sine

În ciuda catastrofei iminente, nimeni din elita Rusiei nu a încercat să-l convingă pe Putin să oprească războiul. În timp ce în primele luni, figuri precum Aleksei Kudrin, șeful Camerei de Conturi, au încercat să-i explice lui Putin consecințele deciziilor sale, asta nu se întâmplă astăzi. Potrivit surselor publicației, Putin încă repetă mantra că Rusia este înconjurată de inamici și mașinațiuni ale NATO. A vorbi cu el nu are rost.

Toată lumea se adaptează. Același Kudrin este ocupat acum cu negocieri cu Kremlinul pentru împărțirea celei mai mari companii IT din Rusia, Yandex (proprietarul său miliardar Arkadi Voloj vrea să se implice în dezvoltarea tehnologiei dronelor, stocarea în cloud și educație). Dacă Kudrin va determina Kremlinul să accepte acordul, el va primi o participație la Yandex în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari - un aranjament foarte dubios în ceea ce privește legea corupției.

Toți așa-zișii „liberali economici” ai guvernului — șefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, ministrul de finanțe, Anton Siluanov, șeful Sberbank, German Gref și alții — au făcut tot ce au putut pentru a preveni prăbușirea economiei ruse. Conservatorii atât din elită, cât și din populația generală i-au criticat ani de zile pe acești oameni pentru că sunt prea obsedați de principiile pieței occidentale, dar, de la începutul războiului, niciunul dintre ei nu a dat semne de dezacord cu Putin.

Mobilizarea nu va produce nemulțumire în rândul elitei ruse. Se pare că doar o persoană din eșaloanele superioare ale puterii – judecătorul Curții Constituționale Konstantin Aranovski – și-a dat seama de consecințele dezastruoase ale trecerii la anexarea teritoriilor ucrainene ocupate și a decis să demisioneze la începutul acestei săptămâni.

Există puțin sprijin sincer pentru război în cadrul instituției ruse, potrivit unui director al unei mari companii private care îl cunoaște pe premierul Mihail Mișustin. Toți acești oficiali care fac comparații cu cel de-al Doilea Război Mondial în public fac doar ceea ce se așteaptă de la ei. Este mecanismul lor de apărare.

Un alt manager al unei companii importante de stat a caracterizat starea de spirit drept una de „doom iminent”. Sursa, care și-a descris propria întoarcere din vacanța de vară drept „o întoarcere la închisoare”, a spus: „Oamenii sunt gata să-și conducă copiii, soții și fiii la măcel. Este de-a dreptul rău... Oamenii nu mai au nevoie de terapeuți; au nevoie de psihiatri.”

Când îi întrebați pe cei din elită care se opun războiului de ce nu își dau demisia, mulți admit că este posibil din punct de vedere tehnic.

„Puteți cumpăra un bilet dus în afara țării. Dar ce faci? Unde mergi? Nu poți lua cu tine mai mult de 10.000 de dolari”, a spus un oficial de rang înalt apropiat guvernului.

Familia, proprietățile imobiliare și banii îi rețin pe mulți. Conform statisticilor recente, salariul mediu lunar al unui funcționar în 2020 a fost de 147.000 de ruble (2.542 USD), iar salariile la Kremlin și la guvern au fost de aproximativ 250.000-300.000 de ruble (desigur, există o mulțime de modalități informale de a-și completa salariul). „Există o mulțime de bani în sectorul public în acest moment. Companiile de stat oferă directorilor de top din companiile occidentale care au părăsit Rusia salarii de 1,5 până la 2 ori mai mari decât cele primite anterior. Plus un bonus de instalare”, a spus un fost oficial federal.

În ciuda dovezilor care arată contrariul, mulți oameni continuă să creadă că războiul se va termina în curând. „Chiar și acum, oamenii încearcă să creadă că totul este temporar. Lucrurile escaladează acum și asta este bine pentru că înseamnă că totul se va termina mai devreme”, a spus o sursă de la o mare companie privată care are întâlniri cu oficiali de rang înalt.

Cu toate acestea, unii oameni pleacă. Ei pleacă în liniște după ce și-au pus ordine toate treburile – au retras bani și au făcut aranjamente pentru proprietatea lor. Obținerea permiselor de ședere în străinătate necesită timp. „Este la modă acum să obțineți cetățenia israeliană. Oamenii se mută și în Asia de Sud-Est”, a spus o persoană apropiată guvernului, care cunoaște mulți oameni plecați în străinătate.

Oficialii guvernamentali pe care i-am intervievat – atât susținătorii războiului din Ucraina, cât și cei care s-au opus acestuia în plan intern – le-a fost dificil să precizeze scopul final al războiului și posibilele sale rezultate. „Este clar că trebuie să câștigăm. Aceasta este singura opțiune posibilă. Trebuie să facem totul pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă și trebuie să o facem acum. Acest tren merge deja și suntem în el; există doar două moduri de a ieși”, a spus un oficial de rang înalt.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Rusia pierde, sursa Moscow Times a răspuns că nu-și poate imagina un astfel de scenariu. Ca și în cazul celorlalți intervievați ai publicației care susțin războiul, el a reiterat doar narațiunea rostită de propagandiști: Occidentul vrea să distrugă Rusia, iar înfrângerea într-un război cu Ucraina ar însemna dispariția Rusiei.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md