22:26:26 16.05.2021
 
Stiri

De ce a întors Găgăuzia lotul de vaccinuri anti-COVID, trimis în regiune: „Suntem îngrijorați că liderii locali nu au dus mesajul până la cetățean”

Actualitate 20.04.2021 13:14 Vizualizări1092 Autor: Ziarul National
De ce a întors Găgăuzia lotul de vaccinuri anti-COVID, trimis în regiune: „Suntem îngrijorați că liderii locali nu au dus mesajul până la cetățean”


Responsabilii din Găgăuzia au refuzat să vaccineze populația din regiune cu AstraZeneca și au întors Agenției Naționale pentru Sănătate Publică lotul de vaccinuri aproape integral.

Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce presa găgăuză cita șefii din domeniul sănătății de la Comrat și Ceadâr-Lunga, care spuneau că așteaptă vaccunul Sputnik V pentru a se imuniza împotriva COVID-19.

„Într-adevăr, un mic lot din UTA Găgăuzia a fost redistribuit altor puncte de vaccinare, care au fost deja asimilate. Este important de remarcat faptul că dispozițiile noi prevăd redistribuirea vaccinului numai după asimilarea a cel puțin 75% din loturile recepționate. Acesta a fost unicul caz de acest fel”, a declarat astăzi secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Denis Cernelea.

Întrebați despre motivul invocat de găgăuzi în ceea ce privește administrarea vaccinului donat R. Moldova de către Occident, coordonatorii campaniei naționale de vaccinare au lăsat să se înțeleagă că este vorba despre decizii ale autorităților din Găgăuzia.

„Noi, Comitetul consultativ de experți în imunizări, venim de fiecare dată cu un mesaj pentru liderii locali, administrația publică locală - instruiți populația că unica salvare este vaccinarea, indiferent de vaccinul care vi se propune. Suntem îngrijorați că mesajul nu a fost dus la cetățean, la beneficiar, până la urmă de asta depinde sănătatea publică în teritoriu. Noi nu înțelegem de ce a fost o ezitare la vaccinul propus. Cred că așa cazuri nu se vor mai întâmpla”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Ninel Revenco, președinta Comitetului amintit.

Ninel Revenco a oferit exemplul angajaților din sistemul medical care au fost vaccinați în proporție de 62% împotriva noului coronavirus, în particular al medicilor - imunizați în proporție de 80% până în prezent, ceea ce a determinat o scădere cu 82,5% a ratei de infectări.

„Vaccinurile sunt unica șansă de a supraviețui”, a accentuat experta în domeniul imunizărilor.

Menționăm că R. Moldova a recepționat până în prezent 292 970 de vaccinuri împotriva noului coronavirus, inclusiv 266 de mii de doze AstraZeneca, dintre care 204 mii din partea României. Celelalte doze au fost donate republicii noastre prin intermediul platformei COVAX.

Potrivit lui Denis Cernelea, autoritățile au demarat procedura de pregătire a actelor pentru recepționarea celor 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V promise de Rusia. Totodată, în luna iunie, la Chișinău ar urma să ajungă un lot de vaccin Pfizer.

Oficialul de la MSMPS susține că în prezent sunt purtate discuții cu zece producători de vaccinuri, fiind solicitată oferta pentru achiziționarea a 700 de mii de doze de vaccin Pfizer și a 1,5 milioane de doze Moderna, care ar putea ajunge abia în anul 2022 în R. Moldova.

Totodată, autoritățile au inițiat discuții cu reprezentanți ai UE, în mod special ai României, care vizează posibilitatea de a revinde Republicii Moldova a unor loturi de vaccinuri procurate la prețuri preferențiale de către Bruxelles și București.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md