01:50:28 20.04.2024
Stiri

Datoria Transnistriei față de SA „Moldovagaz” a ajuns la 6,8 MILIARDE de dolari: Tiraspolul colectează plăți, dar NU achită consumul. De ce „Gazprom” nu închide robinetul gazelor rusești pentru regiunea transnistreană

Actualitate 14.04.2021 12:36 Vizualizări1539 Autor: Ziarul National
Datoria Transnistriei față de SA „Moldovagaz” a ajuns la 6,8 MILIARDE de dolari: Tiraspolul colectează plăți, dar NU achită consumul. De ce „Gazprom” nu închide robinetul gazelor rusești pentru regiunea transnistreană


SA „Moldovagaz”, companie în care 50% din acțiuni aparțin „Gazprom”-ului din Federația Rusă, 35,33% - Guvernului de la Chișinău și 13,44% - Transnistriei, are o datorie față de furnizorul rus de gaze naturale în sumă de 7,8 miliarde de dolari sau circa 116 miliarde de lei.

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat marți, în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară pentru controlul finanțelor publice, că datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie 715 milioane de dolari cu tot cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice. Potrivit lui Ceban, în acest caz există un mecanism de stingere a datoriilor și posibilități de lichidare a acestora într-o perioadă foarte scurtă.

Totodată, datoria Transnistriei pentru gaze constituie aproape 6,8 miliarde de dolari, care aparține în special SRL „Tiraspoltransgaz”. Acest SRL a fost creat după ce Tiraspolul s-a retras, începând cu anul 2005, din acționariatul SA „Moldovagaz” și, deși este o entitate nerecunoscută de SA „Moldovagaz”, compania parazitează pe consumul de gaze naturale, colectând plăți și neachitând consumul pentru partea stângă a Nistrului.

Potrivit lui Vadim Ceban, există un proiect de acord între acționari care oferă soluții în problema datoriei respective a Transnistriei, dar „foarte mult va depinde cum va fi reglementată problema transnistreană”.

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, deputatul Igor Munteanu, a declarat că problema acestei sume uriașe trebuie să fie tratată „cu maximă vigilență”, mai ales în condițiile în care „Gazprom”-ul nu sistează furnizarea de gaze naturale către Transnistria „din motive politice și de securitate”.

„Există decizii definitive ale unor instanțe de încasare a datoriilor către „Gazprom” în valoare de 5,5 mlrd de dolari de la SA „Moldovagaz”, însă aceste datorii nu pot fi executate în Transnistria, iar „Gazprom” continuă să furnizeze gaze naturale regiunii din motive politice și de securitate. Stoparea furnizării de gaze naturale ar însemna suspendarea procesului de generare a energiei electrice la CTE Kuciurgan, care asigură astăzi cca 80% din electricitate pe piața din R. Moldova”, a declarat Igor Munteanu.

Potrivit deputatului Munteanu, autoritățile de la Chișinău au admis, de-a lungul timpului, „breșe” în sistemul securității energetice, iar acum este nevoie de a minimiza acumularea datoriilor, de a nu accepta recunoașterea datoriilor acumulate artificial ca fiind ale statului, de a elimina schemele în sectorul energetic, dar și de accelera proiectele de infrastructură electrică de alternativă, pentru a putea depăși „șantajul transnistrean și posibile jocuri de picior ale Gazprom”.

De asemenea, Igor Munteanu afirmă că reprezentanții Chișinăului în Consiliul de observatori al SA „Moldovagaz” ar trebui să ceară inițierea unui audit complex în companie.

Menționăm că „Gazprom” livrează astăzi gaze naturale R. Moldova prin punctele de aces Grebeniki și Alexeevca de la hotarul cu Ucraina. Începând cu luna octombrie 2021, SA „Moldovagaz” va utiliza rutele alternative de transport de la Ungheni și Căușeni, pentru a se conecta la piețele regionale de gaze, în regimul culoarului transbalcanic în revers, prin Turcia, Bulgaria, România și Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md