22:54:46 24.06.2024
Stiri

Cum poate Azerbaidjanul să înlocuiască Rusia pe piața energetică a UE după summit-ul de la Chișinău

Actualitate 29.05.2023 13:39 Vizualizări1081 Autor: Ziarul National
Cum poate Azerbaidjanul să înlocuiască Rusia pe piața energetică a UE după summit-ul de la Chișinău


Chișinăul va găzdui, la 1 iunie, Summit-ul Comunității Politice Europene. Aici au fost invitați 47 de șefi de state și lideri ai UE care vor discuta despre probleme globale legate de războiul din Ucraina, securitatea energetică a Europei și diversificarea resurselor energetice.

Summitul de la Chișinău asigură statutul special de avanpost al UE în Caucaz pentru Azerbaidjan, care devine astfel cel mai mare partener al Uniunii Europene pentru a înlocui Rusia pe piața energetică europeană.

Agenția de presă Reuters notează că la Chișinău este așteptată semnarea unui acord de pace între Azerbaidjan și Armenia.

În ciuda încercărilor Moscovei și Teheranului de a perturba procesul de negociere, remarcate de Wall Street Journal, Baku, cu participarea activă a Bruxelles-ului și Washingtonului, depune eforturi pentru a normaliza relațiile cu vecinul său și a deschide rute regionale de transport. În primul rând, acesta se referă la proiectul Coridorului Zangezur.

Odată cu deschiderea sa, Uniunea Europeană va primi o rută de transport directă spre China, ocolind Rusia - prin Turcia, Azerbaidjan, Marea Caspică și Asia Centrală.

În ultima perioadă, mai ales după invazia rusă în Ucraina, Azerbaidjanul a devenit una dintre principalele țări prin care se realizează înlocuirea resurselor energetice rusești pe piața europeană.

Baku furnizează petrol și gaze către România, Croația, Bulgaria, Republica Cehă, Austria, Germania, Grecia, Spania, Irlanda, Portugalia și Italia. Negocierile sunt în desfășurare cu Moldova, Ungaria și Albania.

În 2022, volumul livrărilor de gaze din Azerbaidjan către Uniunea Europeană a ajuns la 12 miliarde de metri cubi, iar până în 2027 Baku intenționează să dubleze această cifră.

Conform datelor Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din 28 aprilie curent, R. Moldova a suferit în ultimii doi ani cel mai mult, după Ucraina, din cauza crizei energetice. „Federația Rusă își dorește un guvern prorus în R. Moldova și șantajează R. Moldova cu resurse energetice”, a spus președinta Maia Sandu.

Rolul special al Azerbaidjanului ca furnizor de încredere de resurse energetice necontrolate de Rusia a fost remarcat de mulți alți lideri europeni și organizații internaționale.

Datorită gazoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan, a cărei construcție a fost susținută de SUA și Marea Britanie, Azerbaidjanul are din 2006 o rută de transport petrolier independentă de Kremlin. Prezența unei astfel de infrastructuri este de o importanță decisivă pentru politica energetică independentă a Baku, în interesul Uniunii Europene.

De exemplu, Kazahstanul nu a îndeplinit cererea Germaniei de mărire a volumului pentru aprovizionărea cu petrol.

Pe 27 mai, șeful adjunct al operatorului național al Kazahstanului pentru conducta petrolieră principală KazTransOil, Eric Sagiyev, a menționat că creșterea exporturilor depinde în totalitate de Federația Rusă.

„Președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev a reușit să scape de sub controlul Moscovei cu mai mult succes decât aproape toți ceilalți lideri ai fostelor republici sovietice”, a notat Wall Street Journal în urmă cu aproximativ o lună.

În calitate de partener strategic al UE, Azerbaidjanul se află între două zone fierbinți - Rusia și Iran, care formează o alianță militaro-politică ce se opune Europei și Ucrainei, arată Igor Chalenko, politolog, șef al Centrului de analiză și strategii din Ucraina.

În februarie 2023, publicația cu autoritate Forbes a remarcat că Moscova și Teheranul reprezintă principala amenințare la adresa aprovizionării cu gaze azerbaidjane către Europa.

Citiți mai multe detalii pe newsweek.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md