14:21:26 12.04.2024
Stiri

Cum îți dai seama că un polițist te ÎNREGISTREAZĂ când vrei să-l mituiești. Replicile care trebuie să te pună în gardă

Actualitate 05.01.2023 08:00 Vizualizări2473 Autor: Ziarul National
Cum îți dai seama că un polițist te ÎNREGISTREAZĂ când vrei să-l mituiești. Replicile care trebuie să te pună în gardă
Poză simbol


Un șofer de taxi din București s-a ales cu dosar penal și condamnare la închisoare cu suspendare pentru dare de mită după ce, în luna aprilie a acestui an, a încercat să mituiască un polițist de la rutieră.

Taximetristul fusese prins de echipajul de poliție în momentul în care a trecut cu mașina pe culoarea roșie a semaforului, la o intersecție din zona străzii Antiaeriană din București. Ca să scape doar cu o amendă, fără să i se suspende permisul de conducere, șoferul i-a sugerat polițistului că este dispus să fie „atent”.

Dialogul între cei doi a fost înregistrat și relevă cât de ușor te poți trezi inculpat într-un dosar penal pentru corupție.

Taximetristul a fost oprit de un echipaj de la rutieră din București în data de 11 aprilie 2022, în jurul orelor 10 dimineața. Taximetristul forțase semaforul și trecuse pe culoarea roșie. Tras pe dreapta, omul a început negocierea cu polițistul, rugându-l să nu-i suspende permisul de conducere, pentru că îl „lasă fără pâine”, sugerând că este dispus să plătească o sumă de bani sau să-i ofere diverse servicii de taximetrie și chiar să-i ducă agentului ”covoarele la spălat”.

Dialogul dintre polițist și șofer a fost înregistrat, iar replicile primului ar fi trebuit să-i atragă atenția taximetristului. Polițistul insista să afle în detaliu ce este dispus să facă șoferul pentru a rămâne cu permisul.

Când șoferul și-a cerut iertare pentru că a trecut pe culoarea roșie a semaforului, polițistul l-a întrebat ce ar fi dispus să facă pentru a obține clemența.

„Păi şi ce-ar trebui să fac eu, în privinţa asta?”, a fost replica agentului de la circulație. Într-un alt moment al dialogului, taximetristul spune că este dispus să-l recompenseze pe polițist, iar acesta întreabă insistent: „Cum să vă recompensaţi? Spuneţi dumneavoastră ce vă trece prin cap!”, „Ce ar trebui să încercați sau ce ați vrea să încercați?”, „Spuneți ce soluție ar putea să existe! Care ar fi soluția!” au fost întrebările polițistului puse aproape după fiecare replică a taximetristului.

Agentul nu s-a lăsat până ce șoferul prins în fapt nu s-a exprimat concret: „Pot să vă ofer niște bani”. Este dovada suficientă pentru acuzația de dare de mită și deschiderea unui dosar penal., scrie ziare.com.

”Taximetrist: Haideţi, vă rog eu frumos.

Polițist: O să rămâneţi fără permis şi bănuiesc că nu puteţi s-o mai plimbaţi nici pe sora dumneavoastră.

Taximterist: Păi, ce, e vorba de pâinea mea şi de... nu e vorba de plimbat. V-am spus...

Polițist: Păi şi ce-ar trebui să fac eu, în privinţa asta?

Taximetrist: Vă rog eu frumos să... să mă iertaţi.

Polițist: Şi ce-ar trebui să faceţi dumneavoastră în privinţa asta?

Taximetrist: Nu ştiu. O să încep... În primu’ rând vă promit că n-o să se mai întâmple! Asta în primu’ rând! V-am spus, sunt şofer, sunt conştient, asta fac în fiecare zi şi din asta îmi câştig pâine.

Polițist: Aşa.

Taximetrist: Da. Şi dacă pot să mă recompensez...

Polițist: Cum să vă recompensaţi?

Taximetrist: Un mic serviciu, un ajutor, ceva, o chestie! Nu ştiu... ce vreţi dumnevoastră! Îmi spuneţi şi nu-i o problemă.

Polițist: Nu trebuie să vă recompensaţi. Spuneţi dumneavoastră ce vă trece prin cap!

Taximetrist: Nu ştiu, să v-ajut cu câteva curse, să v-ajut cu... uite, cu covoarele să le duc la spălat. Adică, să fac şi eu... n-aveţi... aţi fost om cu mine că m-aţi ajutat şi nu mi-aţi luat permisu’, să mă recompensez şi eu cu ceva. Cu ce credeţi dumneavoastră. Adică nu... nu vreau să mai încerc să vin cu bani... Nu, în primu’ rând că nu-mi place. Nu sunt de acord. Dacă-mi spuneţi dumnevoastră: uite, fă-mi... fă-mi şi mie serviciu ăsta şi eu îl fac fără nicio problemă. Nu am cunoştinţe în domeniul Poliţiei, cum mai apelează unul la altu’, nu. Îmi dau cuvântu’ meu de onoare, nici măcar...

Polițist: Legea e una pentru toată lumea. Trebuie să înțelegem lucrul ăsta. Legea e una pentru toată lumea, n-am cum să vă iert.

Taximetrist: Vă rog eu frumos. Încerc să mă recompensez.

Polițist: Nu am ... cum să mă recompensați?

Taximetrist: Nu știu. Cu ce vreți dumnea ... îmi spuneți dumneavoastră și eu mă recompensez

Polițist: N-am cum să vă spun eu... cum să vă recompensați dumneavoastră, e problema

Taximetrist:... mi-e și jenă să mai...

Polițist: Gândiți-vă că ceea ce faceți... gândiți-vă ce veți face sau ceea ce... toate chestiile astea... ăăă... deja sărim în partea cealaltă a penalului.

Taximetrist: ... Păi mi-e și... mi-e și... mi-e și jenă să... să... mai încerc ceva! Mi-e și rușine, jenă și frică!

Polițist: Ce ar trebui să încercați sau ce ați vrea să încercați?

Taximetrist: Păi nu știu, să... să mă recompensez și eu cu cart de țigări, cu o sticlă de whisky fin. Dacă... dar mi-e și frică să mai... să mai zic ceva! Vă rog eu frumos, mă duc și mă recompensez, vă iau ceva bun, o sticlă de whisky, un cart de țigări! Ce credeți dumneavoastră. Niște bani dacă e cazul.

Polițist: bani... credeți dumneavoastră, că puteți să oferiți unui polițist să vă dea permisul înapoi? Sincer acuma. Nu, o să vă întocmesc documentele, că nu am...

Taximetrist: Vă rog eu frumos! Hai să găsim o soluție, vă rog eu frumos!

Polițist:... Păi... spuneți ce soluție ar putea să existe! Care ar fi soluția!

Taximetrist: Pot să vă ofer niște bani?

Polițist: Ăăă... dacă îmi oferiți niște bani, ăsta o să mi-i dați cu titlul de mită! Și mita, conform codului penal, se pedepsește!”

Este un fragment din lungul dialog purtat între șofer și agentul de la circulație. Primul ar fi trebuit să realizeze că polițistul nu face altceva decât să-l determine să spună concret că este dispus să dea bani pentru a scăpa fără să i se suspende permisul.

Șoferul nu a apucat să înmâneze agentului banii, dar pentru un dosar penal este suficientă și intenția dovedită. Acesta a fost motivul pentru care polițistul a tot insistat să afle în ce ar consta ”recompensa”. Replica de final a polițistului, cu schimbarea radicală a atitudinii, de la limbaj amical la exprimarea protocolar - ”imi dați bani cu titlu de mită și mita, conform codului penal se pedepsește” - a validat scopul agentului de la circulație.

Taximetristul a rămas și fără permis și s-a ales și cu dosar penal pentru dare de mită.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md