00:34:33 13.08.2022
Stiri

Cum funcționează CORUPȚIA incredibilă din armata lui PUTIN: De la soldați forțați să se prostitueze la ofițeri ce inventează trupe pentru a le încasa solda

Actualitate 04.07.2022 08:30 Vizualizări842 Autor: Ziarul National
Cum funcționează CORUPȚIA incredibilă din armata lui PUTIN: De la soldați forțați să se prostitueze la ofițeri ce inventează trupe pentru a le încasa solda


Rații expirate, vehicule care nu merg, unități ce există doar pe hârtie: cazurile incredibile de corupție din rândul forțelor armate ruse arată de ce a doua armată ca mărime din lume se chinuie în Ucraina, în pofida superiorității copleșitoare de care dispune.

Pe baza datelor disponibile public și a relatărilor apărute în presa rusă, analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen face pe pagina sa de Twitter o amplă radiografie a corupției din rândul armatei și a celorlalte ramuri ale forțelor armate ruse, arătând cum cazurile de furt și impostură nu s-au schimbat prea mult din perioada în care Rusia era condusă de țari.

Acesta amintește că Rusia este una dintre cele mai corupte țări din lume, organizația Transparency International (TI) plasând-o pe locul 136 din 180 în clasamentul său privind corupția în țările din jurul lumii.

În plus, înșelătoriile și escrocheriile sunt la ordinea zilei în Rusia. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce YouTube este plin de înregistrări făcute de șoferii ruși cu camere video auto, motivul ține de pietonii care se aruncă în fața mașinilor pentru a cere bani din asigurări.

Iar la nivelul statului rus corupția este o problemă endemică, cei de la TI descoperind că între 2008 și 2020 actuali și foști oficiali ruși dețineau 28.000 de proprietăți în 85 de țări diferite.

Owen notează de asemenea că nu doar ofițerii de rang înalt și oficialii importanți beneficiază de pe urma devalizării banului public în Rusia. Chiar și ofițerii de rang mediu pot aspira să își stabilească confortabil familia în vestul Europei și să își trimită copiii la o școală britanică elegantă.

Corupția este firul care ține unit regimul președintelui Vladimir Putin iar banii (cu precădere euro și dolari) sunt sângele care îl ține în viață. Iar în Rusia nimeni nu are mai mulți bani decât însuși Putin, averea sa ridicându-se la 200 de miliarde de dolari, după unele estimări.

Potrivit clasamentului miliardarilor realizat de agenția Bloomberg, asta ar însemna că liderul de la Kremlin, care în acte deține doar un apartament de 77 de metri pătrați și are un salariu de nici 10.000 de euro pe lună, ar fi al doilea cel mai bogat om din lume, nu cu mult în spatele lui Elon Musk.

Corupție la înrolare și prostituție forțată în armata rusă

La fel ca orice altă instituție de stat din Rusia, forțele armate sunt măcinate de corupție la fiecare nivel iar situația nu este deloc una nouă.

În ale sale „Schițe din Sevastopol”, scriitorul Lev Tolstoi nota despre ofițerii ruși în 1854 că „singurul lor obiectiv în timp ce se află în serviciu este obținerea de bani”.

Procurorul general al Rusiei spunea despre forțele armate ale țării în 1998 că sunt „cea mai coruptă structură guvernamentală din Rusia”. Dacă situația s-a schimbat în vreun fel de atunci, ea doar s-a înrăutățit.

În forțele armate ruse corupția începe chiar înainte de a intra în acestea. Doar cei săraci sau fără alte posibilități se lasă înrolați. Restul reușesc să scape prin mituirea unui doctor sau a unui ofițer de recrutări, suma cerută putând ajunge până la 10.000 de dolari în unele cazuri, potrivit unei anchete făcute în 2007.

Jurnalistul și cercetătorul rus Kamil Galeev nota că până la 70% din cei chemați la centrele de recrutare reușesc să eludeze serviciul militar, lăsând forțele armate ruse pline de recruți săraci și cu o stare de sănătate precară.

Fostul comandant al Forțelor Aeriene Ruse, general-colonelul Vladimir Mihailov afirma la momentul respectiv că peste 30% din bărbații înrolați anual de ramura pe care o conduce sunt „instabili mental”, 10% suferind de probleme cu alcoolul și consumul de droguri iar 15% fiind bolnavi sau subnutriți.

Iar cei care ajung să fie înrolați sunt adesea tratați îngrozitor sau exploatați fără milă de alți militari cunoscuți ca „dyedi” (unchi). Printre tratamentele la care se pot aștepta tinerii recruți din Rusia se numără prestarea de munci neplătite, obligarea la prostituție sau donarea de sânge ca să obțină câteva ruble pentru superiori sau soldații mai în vârstă.


Continuarea AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md