11:48:12 21.04.2021
 
Stiri

VIDEO // Cu „Nanu Tudor”, în Germania: Scurtmetrajul regizat de o moldoveancă a luat Ursul de Aur la prestigiosul Festival de film de la Berlin

Actualitate 05.03.2021 10:01 Vizualizări1624 Autor: Ziarul National
VIDEO // Cu „Nanu Tudor”, în Germania: Scurtmetrajul regizat de o moldoveancă a luat Ursul de Aur la prestigiosul Festival de film de la Berlin


UPDATE // Într-un interviu oferit postului „TVR Moldova”, Olga Lucovnicova a povestit că filmul reprezintă o întoarcere a sa în copilărie, în casa străbunicilor, unde locuiește acum unchiul ei cu care rememorează evenimentele unei veri.

Regizoarea a mai spus că profesorii ei nu-i dădeau șanse ca filmul să fie înregistrat la festival, însă scurtmetrajul „Nanu Tudor” a câştigat joi Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin.

Documentarul „Nanu Tudor”, regizat de moldoveanca Olga Lucovnicova și realizat în limba română, a câştigat joi Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj la prestigiosul Festival de film de la Berlin.

Filmele câştigătoare au fost anunţate joi, prin sistem videoconferinţă, de către juriu, iar „Nanu Tudor” a fost prezentat ca film belgian, acolo unde este stabilită conaționala noastră.

În total, 20 de scurtmetraje au concurat anul acesta pentru Ursul de Aur.

Juriul internaţional, alcătuit din artistul egiptean Basim Magdy, directorul de imagine Christine A. Maier (Austria) şi actorul german Sebastian Urzendowsky, a decis ca marele trofeu să revină producţiei documentare „My Uncle Tudor/ Nanu Tudor” (Belgia, Portugalia, Ungaria), de Olga Lucovnicova.

„În Nanu Tudor, Olga Lucovnicova ne conduce prin complexitatea desluşirii traumei din copilărie. Curajul ei personal combinat cu măiestria cinematografică formează un film care este puternic şi stratificat emoţional”, au spus juraţii.Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj a revenit filmului „Day Is Done/ Xia Wu Guo Qu Le Yi Ban” (China), de Zhang Dalei.

Candidatul pentru European Film Awards a fost ales animaţia „Easter Eggs” (Belgia, Franţa, Olanda), de Nicolas Keppens.

Cât priveşte competiţia Kplus, dintre cele 15 lungmetraje incluse, juriul a ales ca marele premiu, în valoare de 7.500 de euro, să revină filmului „Summer Blur/ Han Nan Xia Ri” (China), de Han Shuai.

Despre acest film, juraţii au spus că el convinge prin puterea vizuală puternică şi prin combinaţia extraordinară a tuturor nivelurilor de regie.

O menţiune specială a revenit filmului argentinian „Una escuela en Cerro Hueso”, de Betania Cappato, considerat „o călătorie hipnotică şi spirituală, un film intim care oferă şi creează spaţiu”.

Marele premiu pentru cel mai bun film în competiţia 14plus, în valoare de 7.500 de euro, a revenit „The Fam/ La Mif” (Elveţia), de Fred Baillif.

Menţiunea specială din competiţia 14plus a fost acordată filmului „Cryptozoo” (SUA), de Dash Shaw.

Premiile secţiunii Encounters şi din Competiţia internaţională vor fi anunţate vineri.

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin are loc în două etape.

Evenimentul dedicat profesioniştilor din industrie a debutat pe 1 martie şi se desfăşoară până pe 5 ale lunii. Între 9 şi 20 iunie, va avea loc Summer Special, la care este aşteptat şi publicul cinefil.

Industry Event va prezenta per ansamblu profesioniştilor din cinema şi presei acreditate selecţia de filme din secţiunile festivalului. Juriile vor decide câştigătorii premiilor din Competiţie, secţiunile Berlinale Shorts, Encounters şi Generation şi îi vor anunţa în timpul evenimentului dedicat industriei. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc, cu public, în luna iunie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce moldovenismul ...

16.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon, de la „kuliok...

13.04.2021 10:58 Ziarul National Alecu Reniță // Amintiri din viitor: ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova, după ce Curtea Constituțională a stabilit, pe 15 aprilie, circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md