07:03:21 05.12.2020
 
Stiri

CLARIFICĂRI OFICIALE // Cum vor putea vota românii din R. Moldova la alegerile parlamentare din România care vor avea loc pe 5 și 6 decembrie curent

Actualitate 19.11.2020 12:10 Vizualizări1007 Autor: Ziarul National
CLARIFICĂRI OFICIALE // Cum vor putea vota românii din R. Moldova la alegerile parlamentare din România care vor avea loc pe 5 și 6 decembrie curent


Cetățenii R. Moldova care dețin și cetățenia României își pot alege, pe 5 și 6 decembrie curent, deputații și senatorii care să-i reprezinte în Parlamentul de la București.

Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării, inclusiv din R. Moldova, este reprezentată de patru deputați și doi senatori.

Ambasada României la Chișinău precizează că secțiile de votare vor fi deschise între ora 7.00 și ora 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se vor afla în interiorul secției de votare, precum și cei care se vor afla la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până la ora 23.59.

Menționăm că, la aceste alegeri, se va putea vota și cu acte de identitate expirate în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020.

În total, pe teritoriul R. Moldova vor fi deschise 30 de secții de votare pentru alegerile parlamentare din România, adresele cărora vor fi făcute publice în zilele următoare.

Vedeți mai jos răspunsuri oferite de Ambasada României la Chișinău la întrebări ale cetățenilor români care se vor afla în Republica Moldova în ziua votării sau care au domiciliul în Republica Moldova:

*Dacă am domiciliul/reședința în străinătate şi în ziua votării mă aflu în România, pot vota?

Dacă aveți domiciliul în străinătate, nu puteți vota în România. Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota în România doar la secția de votare la care sunteți arondat, conform adresei de domiciliu din România sau la orice altă secție organizată în circumscripția respectivă, în cazul în care nu sunteți în localitatea de domiciliu.

*Am domiciliul în România, dar pe 6 decembrie sunt în delegație în străinătate. Pot vota?

Nu puteți vota în străinătate, dacă aveți domiciliul în România.

La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români care fac dovada faptului că au domiciliul sau reședința în străinătate. Sunt exceptați: militarii, polițiștii și personalul civil român din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională trimiși în misiune în teatre de operații din străinătate, care își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare constituită în țara în care își desfășoară misiunea în baza pașaportului de serviciu (conform art. 83 alin. (5) din Legea nr. 208/2015); personalul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale din străinătate (conform art. 51 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 208/2015); candidații, dacă aceștia candidează în circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării (conform art. 51 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 208/2015);

*De ce documente am nevoie ca să pot vota?

a) Dacă aveți domiciliul în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza următoarelor acte de identitate:

1. pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;

2. pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;

3. pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

b) Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

1. cartea de identitate;

2. cartea electronică de identitate;

3. cartea de identitate provizorie;

4. buletinul de identitate;

5. pașaportul diplomatic;

6. pașaportul diplomatic electronic;

7. pașaportul de serviciu;

8. pașaportul de serviciu electronic;

9. pașaportul simplu;

10.pașaportul simplu electronic;

11.pașaportul simplu temporar.

Actul de identitate trebuie însoțit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate a fost stabilită printr-un ordin al ministrului afacerilor externe și poate fi consultată AICI.

*Dacă am actul de identitate expirat, pot vota?

În mod excepțional, ținând cont de restricțiile impuse în multe state din cauza pandemiei de COVID-19, Biroul Electoral Central a decis că, la alegerile parlamentare din acest an, cetățenii români cu actele de identitate menționate mai sus și care au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 își pot exercita dreptul de vot.

*Se poate vota pe baza titlului de călătorie?

Nu, acest tip de document nu face parte din categoria actelor de identitate în baza cărora se poate vota, conform Legii nr. 208/2015. 11.

*Am buletinul românesc expirat. Ce pot face totuși ca să votez la alegerile parlamentare?

Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate care deține orice act de identitate din cele enumerate mai sus (întrebarea 8), dar care a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate vota în baza acelui act de identitate, în conformitate cu Decizia Biroului Electoral nr. 35/15.10.2020.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la binom la trinom

30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md