00:15:20 05.12.2021
Stiri

Cel mai bun vaccin anti-COVID, cu eficiență de 100%, urmează să fie aprobat

Actualitate 15.10.2021 13:29 Vizualizări1632 Autor: Ziarul National


Cel mai bun vaccin anti-COVID, cu eficiență de 100%, urmează să fie aprobat

Probabil cel mai bun vaccin anti-covid urmează să fie aprobat: Novavax, care ar avea o eficiență de 100% împotriva cazurilor medii și severe, are mai puține efecte secundare și poate fi stocat la 2-8 grade Celsius. Producția vaccinului este însă o problemă.

Vaccinul Novavax este administrat în două doze şi utilizează o tehnologie diferită de cele folosite pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Ingredientul cheie provine dintr-un copac din Chile, Quilla - quilleja saponaria, küllay, cunoscut sub numele de „copac cu coajă de săpun”. La 6 octombrie, Reuters a scris că problema este că nu se știe câți astfel de copaci sănătoși mai există în Chile și dacă pot furniza suficeintă materie primă pentru vaccinul Novavax. Adjuvantul folosit de Novavax, cunoscut sub numele de Matrix-M, conține două molecule cheie de saponină. Una dintre acestea, numită QS-21, este mai dificil de accesat, deoarece se găsește în în copaci care au cel puțin 10 ani.

În iulie, revista The Atlantic scria că acest vaccin ar putea fi mai bun decât cele bazate pe tehnologia mRNA, Pfizer și Moderna.

La 12 octombrie, presa a publicat rezultate preliminare ale fazei III a testelor pe 25.000 de subiecți din SUA și Mexic, din care 17.000 au fost vaccinați efectiv și 8.000 au primit un placebo. Rezultatele arată o eficiență de 90% împotrova infectărilor cu covid-19. Eficiența a fost de 100% în prevenirea cazurilor medii și grave, scrie newsweek.ro.

Au fost observate reacții adverse ușoare până la moderate la persoanele vaccinate. Reacțiile adverse au crescut după a doua doză. Nu s-au raportat probleme grave după vaccinare.

Persoanele vaccinate au prezentat sensibilitate și durere la locul injectării după fiecare doză. Aceste reacții adverse au durat aproximativ două zile.

Cei vaccinați au avut și dureri de cap, dureri musculare, oboseală și disconfort general timp de aproximativ o zi după a doua doză. Febra a fost rară și a apărut la mai puțin de 1% dintre persoanele vaccinate.

Novavax a cerut, la 23 septembrie, aprobarea OMS, ceea ce va permite distribuirea sa în țările în curs de dezvoltare. Australia ar putea aproba vaccinul în noiembrie. Însă vaccinul ar urma să fie produs în nu mai puțin de 22 de fabrici, iar administrația medicamentelor din SUA a arătat că sunt probleme cu controlul calității vaccinurilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md