08:29:16 02.10.2023
Stiri

Cehia, alături de R. Moldova împotriva AMENINȚĂRILOR Rusiei. Praga va deschide la Chișinău un oficiu pentru atașat MILITAR. Petr Fiala: „Summitul CPE a fost un semnal și pentru Rusia. UE trebuie să deschidă cât mai larg ușa pentru R. Moldova”

Actualitate 02.06.2023 13:06 Vizualizări1665 Autor: Ziarul National
Cehia, alături de R. Moldova împotriva AMENINȚĂRILOR Rusiei. Praga va deschide la Chișinău un oficiu pentru atașat MILITAR. Petr Fiala: „Summitul CPE a fost un semnal și pentru Rusia. UE trebuie să deschidă cât mai larg ușa pentru R. Moldova”


R. Moldova are șanse mai de aderare la Uniunea Europeană, dar pentru asta trebuie să facă eforturi mari în implementarea reformelor solicitate de Bruxelles. Cele mai mare provocări țin de reforma justiției, dar și de amenințările hibride ale Federației Ruse, a declarat astăzi la Chișinău prim-ministrul Republicii Cehia, Petr Fiala, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de omologul său Dorin Recean.

Potrivit lui Petr Fiala, care alături de alți lideri europeni a participat ieri, 1 iunie, la Summitul Comunității Politice Europene (CPE), Uniunea Europeană ar trebui să deșchidă cât mai larg ușile pentru R. Moldova, în contextul amenințărilor cu care se confruntă republica noastră.

„Vom face pași concreți pentru a sprijini R. Moldova în parcursul său european și vom rămâne deschiși în continuare. Procesul de reforme pe care R. Moldova trebuie să-l parcurgă este foarte comprehensiv. Există anumite criterii, care neapărat trebuie întrunite. Nu e o sarcină ușoară, dacă vorbim despre reforma justiției. Cu toții cunoaștem ce presupun aceste schimbări esențiale într-un domeniu atât de vast. Președinta Maia Sandu, dar și premierul Recean sunt conștienți cât de importanți sunt acești pași, cât de important este acest proces de implementare a reformelor.

Pe de altă parte, putem spune că, în acest moment, UE ar trebui să deschidă cât mai larg posibil ușa pentru R. Moldova în această situație. Suntem conștienți de toate provocările, amenințările și sfidările care ne vizează pe noi toți. Din acest motiv ne-am propus să trimitem acest semnal politic în cadrul Summitului CPE. Nimeni nu se așteaptă ca totul să fie perfect. Succesul în proporție de 100% nu poate fi obținut imediat. Va trebui să întreprindeți pași concreți în toate reformele. După asta vom trece la următoarea fază – demararea negocierilor de aderare”, a declarat premierul Cehiei.

Petr Fiala a lăudat autoritățile de la Chișinău pentru organizarea ireproșabilă a Summitului CPE, care a adunat la Bulboaca 48 de lideri europeni.

„A fost un eveniment important pentru întreaga Europă. Eu cred că este semnificativ faptul că cel de-al doilea summit a avut loc în R. Moldova, țară care este expusă amenințărilor rusești. Acest summit a fost un semnal foarte important transmis de toate țările UE. Am spus cu voce tare că sunteți foarte importanți pentru noi, pentru Europa. A fost un semnal trimis și către Rusia. Știm cu toții toate amenințările hibride la care e expusă R. Moldova. Au încercat să afecteze și suveranitatea R. Moldova. Noi, Cehia, vă acordăm tot sprijinul pentru a face față la amenințările rusești. Am sprijinit regimul de sancțiuni împotriva persoanelor care au legături directe cu Rusia”, a punctat premierul ceh.

Cehia a sprijinit și inaugurarea la Chișinău a Misiunii de Parteneriat a UE în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună. „Noi sprijinim și acțiunile NATO în R. Moldova. Cehia sprijină R. Moldova și prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și vom continua să optăm pentru aprofundarea acestui instrument. Avem și relații bilaterale intense în domeniul economic. Vom intensifica relațiile de colaborare și în domeniul apărării și securității. Companiile cehe sunt bine echipate pentru a ajuta R. Moldova să-și modernizeze capacitățile de apărare. Știm că R. Moldova încearcă să-și modernizeze forțele de apărare. Știm că urmează să fie instalat un radar pentru supravegherea spațiului aerian. În august vom deschide un nou oficiu pentru un atașat militar al Cehiei, pentru a aprofunda colaborarea bilaterală și în domeniul apărării. Acest lucru va simplifica și schimbul de informații în domeniul apărării”, a adăugat Fiala.

La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a remarcat faptul că Cehia este un partener de nădejde al R. Moldova în drumul către aderarea la UE.

„Ieri a avut loc un summit istoric pentru R. Moldova și sperăm că a fost un summit bun și productiv pentru întreaga Europă consolidată, o Europă care știe să răspundă amenințărilor, provocărilor, dar și oportunităților care trebuie să apară. R. Moldova a beneficiat de suportul Cehiei în procesul de obținere a statului de candidat la aderare. Apreciem suportul pe care îl acordă Cehia, pentru ca R. Moldova să meargă în următoarea etapă și să demareze negocierile pentru aderare. În ultimii ani, R. Moldova a beneficiat de 50 de proiecte din partea Cehiei, în valoare de 14 milioane de euro. Avem oportunități de a crește schimburile comerciale între R. Moldova și Cehia, în mod special în energetică, IT, infrastructură, dar și tot ce ține de smart city”, a precizat Recean.

În cadrul aceleiași conferințe, premierul Recean a explicat cum sunt îndeplinite condiționalitățile Comisiei Europene, dar a vorbit și despre amenințările hibride ale Rusiei.

„Cele nouă condiționalități au fost practic executate. În paralel, R. Moldova a format 35 de grupuri, pentru ca să-și ajusteze legislația, instituțiile. Vom face totul pentru ca, în octombrie, Comisia Europeană să recomande trecerea la negocierile de aderare. Cât ține de amenințările hibride și cum le putem face față, datorită curajului ucrainenilor noi avem de luptat doar cu amenințările hibride. Aceste amenințări se manifestă în diferite feluri - propagandă, narative false, inducerea tensiunilor sociale, organizarea protestelor plătite, cu tentative de destabilizare, cu atacuri la forțele de ordine și instituții, coruperea în sistemul justiției. R. Moldova a învățat să facă față acestor presiuni. La un moment dat, aveam câte 80 de alerte cu bombă la aeroport și alte obiective de infrastructură, astfel încât în societate să fie indus un sentiment de anxietate. Dar am reușit să facem față”, a conchis Recean.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md