08:19:57 25.04.2024
Stiri

Ce șanse are DEMITEREA lui Trump în Senat după al doilea impeachment: „Dacă Mitch spune „Da”, Trump e terminat”. Imagini distopice din Congresul SUA: soldaţi care dorm pe jos şi arme sprijinite de pereţi în ziua când se votează demiterea lui Trump

Actualitate 13.01.2021 20:33 Vizualizări2188 Autor: Ziarul National
Ce șanse are DEMITEREA lui Trump în Senat după al doilea impeachment: „Dacă Mitch spune „Da”, Trump e terminat”. Imagini distopice din Congresul SUA: soldaţi care dorm pe jos şi arme sprijinite de pereţi în ziua când se votează demiterea lui Trump


Cele șapte zile rămase din președinția lui Donald Trump par că se vor desfășura în aceeași notă haotică în care a decurs și restul mandatului său. Pe lângă faptul că Trump va rămâne în istorie drept singurul președinte care și-a trimis susținătorii să ia cu asalt clădirea Capitoliului după ce a pierdut niște alegeri, dar el urmează să fie și primul președinte pus sub acuzare de două ori, iar dacă procedura va avea succes, primul președinte demis din funcție printr-o astfel de procedură. Deși Camera Reprezentanților a început deja formal procedura, demiterea lui Trump depinde în continuare de Senat, acolo unde republicanii au o majoritate de 51 la 48, un loc fiind vacant. Pe de altă parte, deși o majoritate simplă ar fi ușor de obținut de democrați, având în vedere că există deja câțiva senatori republicani cunoscuți pentru opoziția la Trump, pentru a demite președintele Statelor Unite în cadrul procesului politic din Senat este nevoie de votul a 67 de senatori, adică două treimi. În acest moment, personajul-cheie pentru procedura din Senat este Mitch McConnell, actualul lider al majorității din Senat și cel care îi conduce pe republicanii din camera superioară din 2007, informează Digi24.ro.

Conform unor surse din Partidul Republican, Mitch McConnell ar crede că punerea sub acuzare a lui Trump ar fi modul cel mai ușor prin care partidul poate să scape de „trumpism”, mișcarea pe care deja mai mulți republicani, mulți foști aliați ai președintelui, o consideră toxică pentru partid.

O altă sursă din conducerea republicanilor a declarat pentru CNN că există un motiv pentru care Mitch McConnell a păstrat tăcerea în ultimele zile în ce privește impeachment-ul și discuțiile despre activarea amendamentului 25 – liderul republican este furios după Atacul de la Capitoliu instigat de președintele Trump, mai ales în contextul în care acesta nici măcar nu a arătat că regretă acțiunile sale din ziua de 6 ianuarie. Tăcerea lui McConnell ar fi intenționată, acesta lăsând deschisă posibilitatea susținerii demiterii lui Trump în Senat.

McConnell vrea, însă, să vadă cum va arăta documentul de punere sub acuzare și cum este descris capul de acuzare, pe care democrații l-au anunțat deja – incitare la insurecție. Diferența de atitudine a lui McConnell față de prima procedură de impeachment este imensă. La primul impeachment, liderul senatorilor republicani i-a luat apărarea lui Trump de fiecare dată, iar procesul care a avut loc în Senat atunci a fost redus cât de mult a fost posibil la o simplă procedură administrativă, fără martori și cu puține ocazii pentru democrați de a îl ataca în vreun fel pe președinte sau pe republicani.

În aceeași notă, McConnell pare că încearcă să se îndepărteze de Trump de mai multe săptămâni, în contextul în care președintele în funcție a continuat să propage și să susțină teorii ale conspirației cu privire la alegerile prezidențiale din 2020. McConnell a fost printre primii republicani de rang înalt care a recunoscut victoria lui Joe Biden în alegeri și l-a felicitat pe președintele ales.

Mai multe surse din Partidul Republican au declarat marți că sprijinul lui Mitch McConnell pentru demitere va fi suficient pentru succesul procedurii, iar mulți senatori republicani se vor ralia rapid – „Dacă Mitch spune «Da», Trump e terminat”. Alți senatori republicani păstrează și ei tăcerea, în aceste momente, un potențial indiciu că susțin procedura dar așteaptă să vadă cum bate vântul politic.

Trump și McConnell nu s-au întâlnit și nu au vorbit după evenimentele incredibile care au avut loc în data de 6 ianuarie. Liderul republican ar mai fi spus anterior că nu va mai vorbi cu Trump după ce președintele american a refuzat să îi răspundă la telefon la momentul în care în Congres se dezbătea legea privind recuperarea economică post-Covid, președintele preferând să își facă cunoscute intențiile public, pe Twitter.

McConnell ar ține, însă, legătura cu președintele ales Biden, cu care ar fi discutat despre felul în care ar putea decurge rapid procesul pentru a nu afecta numirea rapidă a cabinetului Biden în zilele de după 20 ianuarie.

Ce urmează dacă Trump este demis din funcţie

Un vot pozitiv al Senatului pe oricare dintre capetele de acuzare, de această dată doar unul, înseamnă demiterea imediată şi automată din funcţie a lui Donald Trump. În acest caz, conform clauzei de succesiune a Constituţiei americane, vicepreşedintele Mike Pence va deveni preşedinte al Statelor Unite pentru restul de mandat al lui Trump care expiră în șapte zile.

Ulterior, Senatul ar putea ţine un nou vot prin care să îi interzică lui Trump să mai candideze pentru funcţia de preşedinte. În caz contrar, acesta ar putea să candideze din nou în 2024, chiar şi dacă a fost demis. Demiterea nu presupune şi alte sancţiuni pentru Trump, însă el ar putea fi adus în judecată dacă se consideră că pentru infracţiunea de care s-a făcut vinovat poate fi trimis şi în judecată.

Între timp, Capitoliul SUA, unde Camera Reprezentanţilor votează astăzi pentru demiterea preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, este scena unor imagini care par desprinse mai degrabă dintr-un film distopic, cu congresmeni care îşi fac cu greu loc printre zecile de militari ai Gărzii Naţionale întinşi pe jos, sau care dorm sub tablouri şi cu armele sprijinite de pereţi.

Conform New York Times, 15.000 de militari ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în Washington D.C.

Reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor comploturi şi proteste armate de-a dreptul „macabre” care ar putea avea loc în aceste zile. Un astfel de complot ar presupune organizarea unui protest în care demonstranţi înarmaţi să înconjoare Capitoliul şi să-i execute, pur şi simplu, pe congresmenii democraţi, precum şi pe unii republicani.

Cu prilejul votului dat în Camera Reprezentanţilor pentru demiterea şi punerea sub acuzare (impeachment) a lui Donald Trump, membrii Congresului vor trece prin filtre prevăzute cu detectoare de metale, informează CNN.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md