16:20:12 21.02.2024
Stiri

Ce efect au telefoanele asupra creierului. Dispozitivele au schimbat acest organ în doar câțiva ani

Actualitate 25.05.2023 08:00 Vizualizări2833 Autor: Ziarul National
Ce efect au telefoanele asupra creierului. Dispozitivele au schimbat acest organ în doar câțiva ani


Experții au dezvăluit ce efect au telefoanele asupra creierului uman, deși au început să fie folosite zilnic de majoritate de mai puțin de 2 decenii.

Primul apel realizat cu ajutorul telefonului mobil a fost realizat în urmă cu aproximativ 50 de ani. În ultimele decenii, telefoanele mobile au devenit dispozitive folosite zilnic, de majoritatea oamenilor.

Pentru că sunt folosite atât de des, aceste dispozitive au început deja să schimbe creierul oamenilor, scrie BBC.

Potrivit unui raport recent, adulții din SUA își verifică telefonul de 344 de ori pe zi, în medie. Adică o dată la fiecare 4 minute. În plus, petrec aproape 3 ore pe zi pe dispozitiv, în total.

Cu cât telefoanele mobile devin mai folositoare, cu mai multe opțiuni, cu atât sunt utilizate mai des. Cu cât sunt utilizate mai des, cu atât se cimentează căile neuronale în creier, care duc la folosirea mai deasă a telefoanelor. Astfel, simțim mai des impulsul de a verifica telefonul, chiar și atunci când nu trebuie să facem acest lucru.

Experții sunt îngrijorați de ce efect au telefoanele mobile asupra creierului. Dincolo de faptul că oamenii simt o nevoie din ce în ce mai mare să fie conectați la aceste dispozitive și Internet, există și alți factori importanți.

Atunci când persoanele sunt distrase de notificări sau alte elemente ale telefoanelor mobile, pot exista consecințe negative. Încercarea de a îndeplini mai multe sarcini afectează memoria și performanța. Unul dintre cele mai periculoase exemple e folosirea telefonului în timpul condusului mașinii.

Potrivit unui studiu, doar vorbitul la telefon poate duce la reacții mai lente din partea șoferilor. Același efect are loc și în alte arii din viață.

Nu doar folosirea unui telefon poate avea consecințe, ci și doar prezența lui. Potrivit unui alt studiu, oamenii sunt mai eficienți și productivi atunci când telefonul nu se află în aceeași cameră cu ei. Proximitatea poate duce la un efort subconștient de a nu verifica telefonul. Sau de a monitoriza constant mediul, pentru a ne asigura că nu trebuie să îl verificăm. Ca urmare, acest efect pe care îl au telefoanele asupra creierului, ce afectează atenția și productivitatea, apare și când dispozitivele nu sunt utilizate activ.

Atunci când vine vorba de utilizarea smartphone-urilor, mai sunt necesare studii pentru a determina ce impact are dependența de aceste dispozitive asupra voinței și cogniției, pe termen lung. Până atunci, însă, experții le recomandă utilizatorilor să gestioneze utilizarea, pentru a putea evita, pe cât posibil, efectele negative.

Schimbarea modului în care folosești telefonul mobil poate depinde de cultura din care provii. În unele societăți, se crede că puterea creierului e limitată, precum în SUA. Astfel, în acele țări, oamenii tind să creadă că rezistența la impulsul de a folosi telefonul mobil îi extenuează. Ca urmare, nu sunt la fel de eficienți cu alte sarcini.

Atunci când vorbim despre ce efect au telefoanele asupra creierului și cum poate fi gestionată utilizarea lor, există și societăți în care se crede că puterea creierului e nelimitată. Precum India. Astfel, potrivit studiilor, oamenii din aceste țări nu simt că și-au epuizat resursele dacă depun efort pentru a combate impulsul de a folosi telefonul mobil.

Experții cred că modul în care se raportează indivizii la telefoane poate juca un rol important. De reținut e că această combatere a impulsului de a ridica telefonul creează noi căi neuronale. Acestea pot duce la formarea unor obiceiuri mai sănătoase, ce le pot înlocui pe cele mai dăunătoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md