23:45:55 12.08.2022
Stiri

„Bunăvoința” Tiraspolului: Așa-zisele autorități ale Transnistriei anunță că vor permite, până la sfârșitul verii, agricultorilor din raionul Dubăsari să-și prelucreze terenurile de după traseul Tiraspol-Camenca

Actualitate 30.06.2022 17:06 Vizualizări10157 Autor: Ziarul National
„Bunăvoința” Tiraspolului: Așa-zisele autorități ale Transnistriei anunță că vor permite, până la sfârșitul verii, agricultorilor din raionul Dubăsari să-și prelucreze terenurile de după traseul Tiraspol-Camenca
Poză simbol


Agricultorii din raionul Dubăsari vor avea acces la terenurile lor situate după traseul Tiraspol-Camenca până la 31 august curent, dar nu se știe dacă vor putea și strânge roada muncită.

Anunțul a fost făcut astăzi de către așa-zisul negociator principal de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, cu referire la o pretinsă decizie a autorităților transnistrene nerecunoscute.

Biroul pentru Politici de Reintegrare arată că „permisiunea” a fost acordată urmare a dialogului desfășurat la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu implicarea Președinției în exercițiu a OSCE, Misiunii OSCE în Republica Moldova și a partenerilor internaționali relevanți.

„Reamintim că, la finele anului 2021, Tiraspolul a notificat despre intenția de a limita, până în data de 30 iunie 2022, prevederile Deciziei protocolare „Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea „Mecanismului din anul 2006” referitor la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Camenca” din 25 noiembrie 2017, ceea ce reprezenta o abatere gravă de la angajamentele asumate în negocieri, în documentul respectiv nefiind agreate termene-limită de aplicare. Constatăm, din păcate, că problema accesului fermierilor la terenurile agricole aflate în posesia, proprietatea și folosința acestora rămâne una de actualitate și pentru perioada următoare în contextul în care solicitarea Chișinăului de a anula orice termene și restricții nejustificate nu a fost soluționată în modul cuvenit”, arată instituția condusă de vicepremierul Oleg Serebrian într-un comunicat de presă.

Menționăm că mii de fermieri din satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, raionul Dubăsari, nu-și pot prelucra pământurile de după traseul Tiraspol-Camenca, accesul la ele fiind îngrădit periodic, începând cu anul 2004, de către separatiști.

Anterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a făcut dreptate la circa 1 700 de fermieri și companii din regiune, recunoscând Federația Rusă vinovată de încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren în raport cu fermierii din R. Moldova și dictând despăgubiri de peste 2,8 milioane de euro.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md