01:44:02 05.12.2021
Stiri

Boala care ne OMOARĂ pe capete! Nici măcar nu o observăm. Atenție maximă la simptome

Actualitate 25.11.2021 07:31 Vizualizări2255 Autor: Ziarul National
Boala care ne OMOARĂ pe capete! Nici măcar nu o observăm. Atenție maximă la simptome


O nouă boală face prăpăd în lume. Ea reprezintă a treia cauză a decesurilor. O anumită categorie de oameni este mult mai predispusă să o dezvolte. Mai grav este faptul că foarte mulți oameni nici nu își dau seama că suferă de ea. De aceea, este recomendat să se reacționeze urgent când se vor observa aceste simptome.

Atenție maximă la aceste simptome și interveniți de urgență pentru a o trata. Asta pentru că vorbim de o maladie care a ajuns a treia cauză de deces.

Trebuie subliniat încă de la început că este o boală subdiagnosticată la noi în țară. Ea îi vizează, în mod special, pe cei care fumează, asta pentru că aceste persoane ignoră primele semne ale maladiei. Este vorba de BPOC, care înseamnă obstrucţia căilor respiratorii. Mai exact, orice efort făcut de cel lovit de boală, îl lasă fără respiraţie. Pericolul este imens, mai ales că este mortală. Ea reprezintă a treia cauză de deces la nivel global.

Principala cauză a acestei boli este fumatul, iar cea de-a doua este poluarea. În România, BPOC-ul este o boală subdiagnosticată pentru că pacienții nu iau în calcul primele simptome și nu merg la spital.

Detalii importante despre boala mortală au fost oferite de Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta. Potrivit acesteia, vorbim de o maladie subdiagnosticată. Asta pentru că unui fumător i se pare normal să tușească, unui fumător i se pare normal să obosească.

„Atunci când nu tratăm BPOC-ul, nu-l tratăm în fiecare zi și lună de lună, pacientul cu BPOC are o evoluție spre deces de 3 ori mai rapidă”, a explicat eatrice Mahler.

Există cazuri de pacienţi care ajung la invaliditate și care ajung în situația de a nu se mai putea duce la serviciu. Ioana Munteanu, medic primar pneumolog, a arătat că, România are o incidență crescută a fumatului, avem valori în jur de 30% la fumători. Fumatul conține o serie de substanțe toxice și iritante care întrețin la nivelul plămânului o stare de inflamație.

În plus, așa cum a arătat Beatrice Mahler, în acest moment se conturează o problemă ce ține de partea financiară. Asta pentru că pacientul cronic are nevoie de tratament continuu, iar asta înseamnă o povară financiară. Nu e compensat 100%, tratamentele sunt scumpe și de lungă durată.

Potrivit estimărilor medicilor, numărul pacienţilor cu Bronhopneumopatia cronică obstructivă este în creştere. Recomandarea lor este ca în clipa în care un fumător tuşeste sau oboseşte repede, să meargă la medic. Dacă până nu demult era considerată boala vârstnicului, acum apare şi la persoane tinere, de 20-30 de ani. Trebuie subliniat că în Europa mor anual, 200-300 de mii de pacienţi cu BPOC.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md