Cum tontălăii politici ridică ratingul lui Vlad Filat

De câte ori, deja, la publicarea topurilor sale lunare, Institutul de Analiză și Consultanță Politică „POLITICON” „se trezește” în centrul unei campanii mediatice bine orchestrate. Trebuie să recunoaștem public, că defel nu ne supără această reclamă pe gratis, chiar dacă se încearcă o denigrare a instituției pe care avem onoarea s-o reprezentăm. De data aceasta un oarecare Vlad Munteanu (sperăm că tipul există în realitate cu acest nume), pe un portal de știri, „la fierbinte”, cu exaltarea unui diletant sadea, a distorsionat și manipulat grotesc rezultatele ultimului TOP 50 cei mai influenți politicieni din Republica Moldova. Opul diletant a fost preluat imediat, sub diferite titluri, unul mai „ingenios” decât altul, de mai multe surse media cu o afiliere clară la un interes specific în politicul moldovenesc.

De la bun început se impun câteva precizări. Institutul „POLITICON” efectuează măsurările sale lunare ale unor aspecte ale vieții politice din Republica Moldova aproape patru ani. Pe parcursul acestui timp, cu o anumită periodicitate, Institutul „POLITICON” a fost acuzat nefondat și gratuit de partinitate și aservire unor interese particulare. Ne liniștește faptul, că fraza sacramentală ”prindeți hoțul”, de obicei…, știm cine o scandează cel mai tare. Cu toate acestea, atenția sporită față de munca noastră denotă și încă ceva: 1) topul este urmărit și 2) topul are impact la public, în special cel politic.

Pe parcursul acestor ani, Institutul „POLITICON” și-a arătat disponibilitatea față de toți acești „binevoitori” să deschidă baza sa de date pentru a verifica aleatoriu, la discreția pretinșilor critici, veridicitatea rezultatelor oricărui top lunar. Mai mult, acum doi ani, Institutul „POLITICON” a insistat crearea unui grup de persoane cunoscute din societatea civilă, pentru a verifica baza de date a topurilor lunare efectuate. Această verificare s-a produs fără vreo depistare de manipulare a rezultatelor. Institutul „POLITICON” poate da numele acestor persoane (desigur, cu acordul lor) pentru a se convinge de veridicitatea rezultatelor realizate lunar.

Institutul „POLITICON”, încă o dată în plus, vine cu unele precizări pentru așa-numitul domn Vlad Munteanu (nu fotbalistul român) și patronii săi din umbră. Topurile lunare nu sunt sondaje sociologice în sensul clasic al conceptului lor. TOP 50 și TOP 10 sunt studii iterative al experților, apropiate de Metoda Delphi, folosită pe larg în analiza și prognoza politică. Experții (în calitate de persoane care, spre deosebire de cetățenii simpli, cunosc subtilitățile procesului politic) notează fiecare politician și partid reieșind din patru criterii bine determinate și publicate la începutul prezentării fiecărui top lunar.

Aceste criterii pentru politicieni sunt: 1) influența reală asupra deciziilor politice majore din țară; 2) popularitatea publică; 3) vizibilitatea în sursele media; 4) perspectivele politice. Partidele sunt notate de experți reieșind din următoarele: 1) influența reală asupra procesului politic din Republica Moldova; 2) prestația publică și prezența în spațiul informațional; 3) activismul organizațiilor teritoriale ale partidului; 4) capacitatea liderilor partidelor de a fi locomotive electorale pentru propriul partid.

Totodată, Institutul „POLITICON” permanent accentuează faptul că la baza evaluării făcute de fiecare expert stă percepția lui subiectivă asupra vieții politice moldovenești într-o lună concretă. Anume suma subiectivă a aprecierilor făcute lunar de experți reprezintă tabloul obiectiv al rezultatelor topurilor publicate de Institutul „POLITICON”.

În replică, îi răspundem dlui Vlad Munteanu la următoarele insinuări din „opera„ sa:

1. … topul merită atenție ca instrument de manipulare în perioada preelectorală. – primul TOP 50 a fost realizat de Institutul „POLITICON” la sfârșitul lui decembrie 2010, iar ultimele alegeri parlamentare au avut loc în Republica Moldova la 28 noiembrie 2010. Reiese că la noi perioada preelectorală durează exact patru ani?

2. Poate cineva să creadă că PLDM și PDM sunt mai influente ca PCRM? Unde își manifestă această influența? – PLDM și PDM sunt la guvernare, iar PCRM în opoziție. Cine acum i-a deciziile politice în Republica Moldova – PCRM sau PLDM și PDM?! În DEX cuvântul influent, -ă, influenți, -te, înseamnă care are trecere, influență; puternic. Același lucru este valabil și pentru politicienii aflați la guvernare și cei din opoziție.

3. … un top fără nici o relevanță este confundat cu o evaluare a evoluției politicienilor?! – atunci de ce scrieți despre acest top?! Evaluarea este făcută de fiecare expert reieșind din cele patru criterii bine stabilite, și se referă la o perioadă (lună) concretă.

4. … la el (top) participă zeci de analiști, fără însă a preciza unde a găsit atâția analiști în Moldova și cine sunt ei, cu nume și opinii, ca să poată fi verificat dacă cu adevărat analiștii respectivi l-au nominalizat pe Filat ca fiind atât de influent. – stimate domn Vlad Munteanu, dumneavoastră ca „cunoscător fin” al topurilor Institutului „POLITICON” ar trebuie să cunoașteți foarte bine că la finele fiecărui prezentări lunare este publicată lista experților care, de regulă, în mod tradițional, participă la realizarea topului. Referitor la verificarea notelor lui Filat, poftim, ne puteți contacta când doriți (datele de contact le găsiți la începutul prezentării lunare a topului sau pe site), suntem la dispoziția dumneavoastră. Sperăm că în final, după verificări, veți recunoaște public gratitudinea acuzațiilor aduse institutului nostru.

În realitate, dle Vlad Munteanu (dacă acesta vă este numele real) materialul (destul de voluminos) scris de dumneavoastră (într-un timp foarte scurt de la publicarea topurilor) se înscrie perfect în atacul mediatic declanșat la adresa lui Vlad Filat și al PLDM. Noi prea bine cunoaștem „secretele„ bucătăriei politice moldovenești ca să nu ne dăm seama cine anume vă inspiră în insinuările dumneavoastră. De acea, înainte ca comanditarii dumneavoastră să vă asmute asupra Institutului „POLITICON”, ar fi bine dle Vlad Munteanu să le recomandați să se uite în oglindă. Și nu este oglinda de vină dacă fizionomia stăpânilor dumneavoastră este pocită în comparație cu imaginea publică a lui Filat și a PLDM. Nu prin asemenea metode murdare și populiste se poate ajunge în toamnă la cele 15%-20% din electorat scontate.

Și în final, dle Vlad Munteanu (cu condiția că nu sunteți un anonim), din păcate, din rațiuni politice de confidențialitate nu putem da publicității lista tuturor persoanelor și partidelor politice care au apelat la serviciile de consultanță ale Institutului „POLITICON”. Dacă ați fi văzut-o, la sigur elanul acuzator de partinitate la adresa Institutului „POLITICON” ar fi scăzut dramatic. Iar în ce privește relația noastră cu PLDM și Vlad Filat, aici trebuie să recunoaștem satisfacția deosebită pe care o simțim consultându-i pe cei puternici și cu perspectivă politică certă. Sperăm că „clienții” dumneavoastră, în afară de bani, mai au și minte ca să înțeleagă, că acuzele gratuite și insinuările speculative la adresa Institutului „POLITICON” doar ne ridică ratingul și ne adaugă publicitate pe gratis. Apropo, aceiași legitate este valabilă și în cazul lui Vlad Filat și a PLDM. Și încă vă mirați, de ce Vlad Filat se regăsește constant în vârful TOP 50 cei mai influenți politicieni. Fără suportul mediatic pe care i-l oferiți ar fi mult mai greu să mențină această performanță. Așa că spor la muncă, dle Vlad Munteanu, întru sporirea popularității Institutului „POLITICON”!

Comentariu publicat pe www.politicon.md


Leave a comment