13:54:40 21.07.2024
Stiri

BILANȚ // O delegație condusă de vicepremierul Oleg Serebrian, întâlniri importante în România: Problema transnistreană și situația de securitate din regiune, firul roșu al discuțiilor

Actualitate 09.06.2022 19:41 Vizualizări1836 Autor: Ziarul National
BILANȚ // O delegație condusă de vicepremierul Oleg Serebrian, întâlniri importante în România: Problema transnistreană și situația de securitate din regiune, firul roșu al discuțiilor
Vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, Oleg Serebrian, și ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu


O delegație din Guvernul R. Moldova, condusă de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a efectuat, în perioada 7 - 8 iunie curent, o vizită de lucru la București, unde a avut întrevederi cu oficiali din Senatului României, administrației prezidențiale, cancelariei prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației și Ministerului Apărării Naționale.

Principalele subiecte ale discuțiilor au constituit problematica transnistreană, acțiunile prioritare promovate de Guvernul de la Chișinău pe acest dosar, aspecte de securitate regională în contextul războiului din Ucraina, precum și eforturile depuse de autorități în scopul gestionării provocărilor generate de criza energetică și de securitate.

În cadrul întâlnirii cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală dintre cele două state, fiind salutate evoluțiile care s-au produs în ultimii ani. Șeful diplomației române a evidențiat sprijinul constant al României pentru integritatea teritorială a R. Moldova și apropierea republicii noastre de UE.De asemenea, a fost exprimată maxima deschidere pentru aprofundarea parteneriatelor multidimensionale și pentru dezvoltarea formelor de asistență oferite de România locuitorilor din stânga Prutului.

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a mulțumit pentru suportul diplomatic, moral si economic pe care ni l-a oferit România de-a lungul anilor. Totodată, oficialul de la Chișinău a relatat despre situația curentă în procesul de reglementare transnistreană, dar și despre viziunile Chișinăului privind modul de rezolvare a celor mai stringente probleme cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului, riscurile generate de războiul din Ucraina și acțiunile întreprinse de autoritățile moldovene pentru menținerea stabilității în regiunea transnistreană a republicii.

Bunele relații de cooperare între Republica Moldova și România, evoluțiile și realizările marcate în acest proces, precum și oportunitățile de dezvoltare a parteneriatelor pe aspecte de interes comun au fost discutate în cadrul întrevederii delegației de la Chișinău cu președintele Senatului României, Florin Cîțu.Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a discutat, de asemenea, cu președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, Florina Pauliuc, cu vicepreședinții Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranța națională din Camera Deputaților, dnii Moldovan Sorin-Dan (PNL) și Rodeanu Bogdan Ionel (USR), consilierii prezidențiali pentru securitate națională Ion Oprișor și pentru afaceri europene Luminița-Teodora Odobescu, consilierii de stat din Cancelaria prim-ministrului - Iulian Chifu și Alina Pădeanu.

În cadrul dialogului a fost reconfirmată disponibilitatea de a intensifica dialogul bilateral și de a stimula colaborarea interinstituțională, cu implementarea inițiativelor benefice pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului.

În cadrul vizitei efectuate la București, viceprim-ministrul Oleg Serebrian s-a întâlnit și cu Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației din România.Cei doi oficiali au discutat despre oportunitățile de colaborare pentru creșterea calității procesului educațional în liceele și gimnaziile cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, cu accent pe dezvoltarea de proiecte în beneficiul elevilor și profesorilor.

Profitând de ocazie, vicepremierul Oleg Serebrian a mulțumit cordial pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova de către autoritățile române, inclusiv în domeniul educației.

La întrevederea cu ministrul Apărării Naționale din România, Vasile Dîncu, a fost pusă în discuție securitatea regională, fiind evocate eforturile depuse de ambele state în vederea restabilirii păcii în zona Mării Negre.

Vicepremierul moldovean și-a informat interlocutorul despre situația din raioanele de est ale Republicii Moldova și din Zona de Securitate, precum și despre mersul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol și perspectivele dinamizării acestora.

Cei doi oficiali au reiterat faptul că soluționarea dosarului transnistrean poate fi înfăptuită doar pe cale diplomatică.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md