13:55:51 21.07.2024
Stiri

BANI NU SUNT // Guvernul se împrumută de la Banca Mondială pentru a SALVA agricultorii. Dodon „SPERĂ” că vor demara negocierile pentru creditul rusesc și mai „speră foarte mult” că rușii vor acorda motorină pentru agricultorii din R. Moldova

Actualitate 10.08.2020 11:06 Vizualizări2042 Autor: Ziarul National
BANI NU SUNT // Guvernul se împrumută de la Banca Mondială pentru a SALVA agricultorii. Dodon „SPERĂ” că vor demara negocierile pentru creditul rusesc și mai „speră foarte mult” că rușii vor acorda motorină pentru agricultorii din R. Moldova Captură privesc.eu


Guvernul R. Moldova intenționează să acceseze un credit de urgență de la Banca Mondială, iar resursele vor fi direcționate exclusiv pentru a ajuta agricultorii din R. Moldova. Președintele Igor Dodon recunoaște că seceta fără precedent a lovit foarte dur în agricultori, iar resursele bugetare nu sunt suficiente pentru a acoperi cât de cât daunele provocate.

„Avem o secetă fără precedent, iar agricultorii se ciocnesc cu cea mai mare problemă de la independență încoace. Guvernul a decis să acorde suport pentru 200 de mii de ha afectate. E vorba de semănăturile de toamnă. Au fost găsite 200 de milioane de lei. Acesta este primul pas. Pasul următor - 500 de mii de ha afectate din grupa a doua. Este vorba de porumb și floarea-soarelui. Se face evaluarea pentru a înțelege cât de afectate sunt aceste 500 de mii de ha din totalul de aproape un milion semănate. Vom găsi surse, dar trebuie să înțelegem că posibilitățile bugetare sunt destul de reduse”, a declarat astăzi președintele Dodon, după ședința săptămânală cu participarea premierului și a spicherului.

Pentru că deocamdată creditul rusesc este incert, actuala guvernare vrea să ia un credit de urgență de la Banca Mondială. „Am decis să solicităm un credit de urgență de la Banca Mondială, pentru a ajuta exclusiv agricultorii. Există astfel de mecanisme și colegii din Guvern, în următoarele zile, vor avea primele contacte cu reprezentanții Băncii Mondiale. Noi trebuie să facem tot posibilul să sălvăm agricultorii. Dacă nu- i ajutăm acum, atunci în următoarele luni mulți dintre ei nu vor supraviețui până la finele anului”, a precizat Dodon.

Șeful statului a subliniat că în cadrul vizitei sale de lucru la Moscova a abordat chestiunea ce vizează creditul de 200 de milioane de euro, dar și motorina promisă de ruși pentru agricultorii din R. Moldova. Igor Dodon nu știe, deocamdată, când R. Moldova va primi creditul rusesc și motorina, dar „speră foarte mult” că acest lucru se va întâmpla.

Citește și: Nicolae Negru // Dodon nu a mers din propria inițiativă, cineva l-a chemat urgent la Moscova

„Săptămâna trecută am avut o vizită de lucru la Moscova, unde am discutat mai multe subiecte. Am vorbit despre creditul pentru susținerea bugetului, cele circa 4 milioane de lei... Săptămâna aceasta va avea loc contactul și începerea renegocierii acestui acord de credit. Sper că în următoarele zile reprezentanții a două guverne vor începe renegocierea acestui acord de credit. Al doilea subiect ține de suportul pentru agricultură. M-am adresat conducerii Federației Ruse, pentru a obține ajutor umanitar sub formă de motorină (despre aceasta Igor Dodon a anunțat încă de pe 26 iunie n.r.). E vorba de 40-50 de mii de tone de motorină, care să fie acordată gratis agricultorilor. Sper foarte mult că acest subiect va fi discutat. Sper că va fi decizia finală a autorităților ruse. Ne-am dori ca acest suport pentru agricultură să vină cât mai repede”, și-a exprimat speranța șeful statului, în ajunul campaniei electorale pentru prezidențialele din toamnă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md