11:39:51 24.05.2022
Stiri

Banca Centrală Europeană avertizează băncile cu expunere pe Rusia să se pregătească pentru sancțiuni

Actualitate 28.01.2022 18:28 Vizualizări1199 Autor: Ziarul National
Banca Centrală Europeană avertizează băncile cu expunere pe Rusia să se pregătească pentru sancțiuni


Europa se pregătește pentru a face față efectelor unei eventuale invazii rusești în Ucraina, iar în perspectiva sancțiunilor, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor informații privind expunerea lor pe Rusia și le-a îndemnat să-și facă planuri pentru diferitele scenarii.

Instituția vrea să se asigure că băncile europene se pot conforma oricărui regim de sancțiuni și sunt capabile să elimine rapid clienții cu care le este interzis să lucreze.

Banca Centrală Europeană a avertizat creditorii cu expunere semnificativă pe Rusia să se pregătească pentru impunerea de sancțiuni internaționale împotriva Moscovei, potrivit Financial Times. Totodată, oficialii instituției au solicitat detalii despre modul în care băncile ar gestiona diferitele scenarii, precum cel de a bloca accesul băncilor rusești la sistemul de plăți internaționale SWIFT.

Sancțiunile ar crește considerabil riscurile pentru băncile internaționale cu expunere mare în Rusia, precum Societe Generale, Raiffeisen, UniCredit și Citi.

Financial Times arată că băncile internaționale, inclusiv filialele lor rusești, au plasat în entități din Rusia active în valoare de 121 de miliarde de dolari, în vreme ce entitățile rusești au plasamente de 128 de miliarde de dolari la băncile străine.

Dintre băncile europene, Societe Generale are cea mai mare expunere față de Rusia, de 2,6 miliarde de euro, în vreme ce expunerile Raiffeisen și a UniCredit se ridică la 1,9, respectiv 1,4 miliarde de euro.

Măsura Băncii Centrale Europene, care supraveghează băncile din zona euro, vine în condițiile în care Statele Unite au avertizat că Rusia s-ar confrunta cu „consecințe masive”, dacă ar trimite trupe în Ucraina. Dintre toate sancțiunile, eliminarea din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, este cea care ar putea afecta Rusia în cea mai mare măsură.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md