12:31:01 19.04.2024
Stiri

Avertismentul ONU: Pământul ar putea deveni un „iad nelocuibil” din cauza schimbărilor climatice și a pandemiei de COVID-19

Actualitate 16.10.2020 09:13 Vizualizări1662 Autor: Ziarul National
Avertismentul ONU: Pământul ar putea deveni un „iad nelocuibil” din cauza schimbărilor climatice și a pandemiei de COVID-19


Creşterea numărului dezastrelor climatice, alături de pandemia de COVID-19, demonstrează că liderii politici şi economici nu reuşesc să oprească transformarea planetei într-un „iad nelocuibil” pentru milioane de oameni, conform unui raport emis luni de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), relatează Haaretz, transmite hotnews.ro.

În ultimele două decenii, numărul dezastrelor provocate de fenomenele meteorologice extreme aproape s-a dublat la 6.681, în creştere de la 3.656 între 1980 şi 1999, conform unui raport emis cu o zi înainte de Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor, marcată în fiecare an la 13 octombrie.

Inundaţiile şi furtunile din ce în ce mai grave au constituit aproximativ patru cincimi din totalul dezastrelor naturale din perioada 2000-2019, la care s-a adăugat o înmulţire a perioadelor de secetă, incendii şi valuri de caniculă.

„Suntem în mod deliberat distructivi. Aceasta este singura concluzie la care se poate ajunge”, acţiunile pentru reducerea schimbărilor climatice şi a altor ameninţări majore întârziind, a declarat Mami Mizutori, reprezentant special al secretarului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastre.

„COVID-19 este doar ultima dovadă că liderii politici şi din mediul de afaceri nu sunt încă în acord cu lumea din jurul lor”, a adăugat Mizutori într-un comunicat.

În ultimii 20 de ani au fost înregistrate aproape 7.350 de dezastre majore, inclusiv cutremure şi tsunami, care au provocat peste 1,2 milioane de morţi şi au afectat 4,2 miliarde de oameni. De asemenea, aceste fenomene au provocat pierderi economice globale de aproape 3 trilioane de dolari - aproape de două ori în comparaţie cu valoarea pagubelor din cele două decenii precedente.

Într-o prefaţă comună a raportului ONU, Mizutori şi Debarati Guha-Sapir de la Centrul de Cercetare în Epidemiologia Dezastrelor din Belgia au remarcat însă că agenţiile pentru gestionarea dezastrelor au salvat numeroase vieţi printr-o mai bună pregătire. Printre ţările care au făcut paşi importanţi în evacuarea a milioane de persoane în zone sigure şi reducerea numărului de morţi în urma inundaţiilor şi furtunilor se numără India şi Bangladesh.

Însă şansele „continuă să le fie potrivnice, în special în ceea ce priveşte naţiunile industriale care eşuează lamentabil în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” în conformitate cu obiectivul convenit de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, se arată în document.

Continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md