03:54:21 30.05.2023
Stiri

DOC // Autoritățile de la Chișinău s-au apucat de uzina metalurgică din Transnistria: Dosar penal pentru o pretinsă contrabandă cu deșeuri de metal

Actualitate 13.05.2022 17:57 Vizualizări4576 Autor: Ziarul National
DOC // Autoritățile de la Chișinău s-au apucat de uzina metalurgică din Transnistria: Dosar penal pentru o pretinsă contrabandă cu deșeuri de metal


Departamentul antifraudă și conformare al Serviciului Vamal și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) investighează acțiunile ilegale de introducere în R. Moldova a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate unei uzine metalurgice din stânga Nistrului.

„Dosarul penal a fost pornit în contextul în care de pe teritoriul R. Moldova a fost returnat în România un lot de bunuri la care în documentele vamale de însoțire era indicată fontă brută și fontă oglindă în lingouri, care, de fapt, în urma verificărilor, a fost stabilit că sunt deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu”, arată Serviciul Vamal într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă precizează că oamenii legii investighează acțiunile prin prisma comiterii faptei de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a publicat astăzi un document pe care îl prezintă ca fiind „confirmare oficială a contrabandei pentru uzina metalurgică din Râbnița”.

„În acele camioane din Serbia era tot ce vreți, numai nu fontă. Aștept cu nerăbdare când compania-importator din România cu fondatorii-prieteni lui Vladimir Andronachi din Chișinău mă dă în judecată. Din informația mea, șeful Serviciului Vamal a pornit ancheta internă pe cazul returnării camioanelor, care au fost anterior blocate în Rezina. (...) Cunosc, din susrsele mele, că în Serbia deja este pornită pe acest caz anchetă de către Serviciul antifraudă”, a scris Slusari pe Facebook.


Menționăm că uzina metalurgică din stânga Nistrului este utilizată de așa-zisele autorități de la Tiraspol pe post de „monedă de schimb” în șantajul energetic. Pentru a nu lăsa malul drept al Nistrului în beznă, care este dependent de energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan, separatiștii cer autorităților de la Chișinău să permită funcționarea acestei uzine, care aduce venituri importante în bugetul transnistrean.

În februarie curent, transnistrenii s-au arătat disponibili să livreze energie electrică R. Moldova în aceleași condiții pentru o perioadă de un an, însă s-au răzgândit în scurt timp. Ulterior, au acceptat să vândă energie electrică pentru numai o lună cu prețul de 59,5 dolari/MWh în schimbul eliberării, de către autoritățile de la Chișinău, a autorizației de mediu pentru uzina metalurgică, lucru care s-a și întâmplat.

Anumite voci au avertizat că, timp de o lună, cei de la uzină pot importa cantitatea de metale care ar ține-o ocupată până la finele anului curent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md