00:29:53 13.08.2022
Stiri

Autoritățile de la Chișinău îi solicită reprezentantului special al OSCE să aibă o „contribuție ACTIVĂ și SUBSTANȚIALĂ” pentru a obține „progrese tangibile” în problemele provocate de către așa-zilele autorități ale Transnistriei

Actualitate 07.07.2022 14:29 Vizualizări1186 Autor: Ziarul National
Autoritățile de la Chișinău îi solicită reprezentantului special al OSCE să aibă o „contribuție ACTIVĂ și SUBSTANȚIALĂ” pentru a obține „progrese tangibile” în problemele provocate de către așa-zilele autorități ale Transnistriei


Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a lansat un apel la adresa reprezentantului special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, ca să aibă „o contribuție activă și substanțială în vederea marcării unor progrese tangibile” în problemele stringente care vizează relația cu Tiraspolul.

În cadrul unei întrevederi avute miercuri, 6 iulie, la Chișinău, viceprim-ministrul a vorbit despre problema barajului hidroelectric de la Dubăsari.

„Condițiile meteorologice actuale relevă importanța majoră a utilizării coordonate și raționale a resurselor de apă din râul Nistru. În timp ce partenerii ucraineni își onorează obligațiile contractuale privind controlul debitului de apa a râului, barajul hidroelectric de la Dubăsari generează unele probleme, care se răsfrâng negativ asupra nivelului apei pe cursul inferior al Nistrului”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare.

De asemenea, oficialul de la Chișinău a amintit că Tiraspolul a prelungit accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole doar până la 31 august curent, deși aceștia au nevoie de certitudinea accesului la pământul ce le aparține în mod permanent și necondiționat, conform angajamentelor din Decizia protocolară din 25 noiembrie 2017.

De asemenea, Oleg Serebrian a subliniat „cu o deosebită îngrijorare” situația critică privind respectarea drepturilor omului în raioanele de est ale R. Moldova, în special în contextul recentei abordări a Tiraspolului de a pedepsi penal petiționarii sau locuitorii din regiune ce sesizează autoritățile competente ale Republicii Moldova pe marginea abuzurilor la care au fost expuși în regiune, iar această stare a lucrurilor este inacceptabilă și inadmisibilă în lumina standardelor dreptului internațional.

„Viceprim-ministrul a subliniat deschiderea Chișinăului de a construi un dialog bazat pe încredere și pe depășirea amiabilă a problemelor stringente, cu utilizarea tuturor platformelor existente de dialog, direcționând eforturile spre realizarea obiectivului de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, în cadrul statului suveran și plenar reintegrat - Republica Moldova”, încheie Biroul Politici de Reintegrare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md