23:44:11 16.10.2019
 
Stiri

Autoritățile au depistat mai multe AGRAMAȚII la aprobarea textelor publicitare: Gingașă împărăție bătută cu frișcă; Ultimele sunt bune; Element de încălzire josnic sau hârtie igienică „Realitate”

Social 11.12.2018 12:10 Vizualizări734 Autor: Ziarul National
Autoritățile au depistat mai multe AGRAMAȚII la aprobarea textelor publicitare: Gingașă împărăție bătută cu frișcă; Ultimele sunt bune; Element de încălzire josnic sau hârtie igienică „Realitate” deschide.md

Agenția Servicii Publice (ASP), care începând din 1 august curent a preluat funcțiile Centrului Național de Terminologie, a respins mai multe solicitări privind aprobarea denumirilor de companii și de produse din cauza greșelilor de limbă.

Secția de Terminologie și Servicii Lingvistice din cadrul ASP a aprobat, în perioada august-noiembrie, 1 210 denumiri pentru unități de drept și 803 texte pentru ștampile.

În perioada de referință, au fost prestate 949 de servicii de redactare și autorizare a textelor publicitare și au fost verificate, redactate aprobate 25 de denumiri de străzi pentru autoritățile publice locale.

Totuși, numeroase solicitări au fost respinse din cauza greșelilor de limbă, informează ASP.

Cele mai frecvente țin de absența cratimei în cuvinte compuse, folosirea cratimei acolo unde nu este cazul, folosirea improprie a unor termeni, a pleonasmelor, scrierea denumirilor oficiale cu minuscule, dar și utilizarea calchierilor din limba rusă.

ASP a oferit și exemple de greșeli frecvente admise de solicitanți. De exemplu: agro-alimentar în loc de agroalimentar, vice-director în loc de vicedirector, soluția cea mai ideală în loc de soluția ideală ș.a.

În textele de publicitate au fost depistate greșeli precum: Construim cu stafide (rus. Строим с изюминкой), Gingașă împărăție bătută cu frișcă (rus. Нежное королевство взбитых сливок), Ultimele sunt bune (rus. Остатки сладки).

În instrucțiunile de utilizare a unor aparate au fost notate următoarele greșeli: scoateți pielița plastică în loc de înlăturați pelicula și element de încălzire josnic în loc de element de încălzire inferior. Totodată, în denumiri de produse au fost corectate: blincuri (rus. блины), coreică de porc în loc de antricot, friptură cu arzător în loc de friptură la grătar.

Un răspuns negativ au primit și solicitanții denumirilor de produse: rachiu „Lacrima Basarabiei” și hârtie igienică „Realitate”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md