05:47:51 23.06.2021
 
Stiri

Au început testele pentru Pașaportul Covid. Totul ar trebui să fie gata până în iunie, înainte de sezonul estival

Actualitate 11.05.2021 13:42 Vizualizări1065 Autor: Ziarul National
Au început testele pentru Pașaportul Covid. Totul ar trebui să fie gata până în iunie, înainte de sezonul estival


Certificatul sanitar european digital – sau Pașaportul Covid – cel care va facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene (UE) a intrat, de luni, în faza testelor tehnice în două țări, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres. Se dorește ca acesta să devină operațional în lunie iunie, chiar înaintea sezonului estival.

Franța și Malta sunt primele două țări care testează interoperabilitatea acestui sistem, iar această etapă-pilot se va derula timp de două săptămâni și va include 18 state din UE, la care se adaugă Islanda. Testul nu folosește date reale, însă, dacă va funcționa, sistemul va fi implementat de la 1 iunie.

Pe 14 aprilie, ambasadorii UE au căzut de acord să îl lanseze, dar acordul va fi negociat în detaliu cu deputații europeni.

Certificatul verde digital va cuprinde trei certificate distincte:

  • un certificat de vaccinare, care precizează numele vaccinului, data și locul administrării, numărul de doze administrate;
  • un certificat de test negativ (PCR sau antigen);
  • un certificat pentru persoanele care s-au vindecat de curând după infectare.

Certificatul va avea un cod QR care va asigura „securitatea și autenticitatea” și va conține doar informațiile esențiale, cum ar fi data nașterii, data eliberării și un cod de identificare. Sistemul este dezvoltat de companiile germane T-Systems și SAP.

Pe plan intern, statele membre pot folosi aplicații distincte, dacă doresc acest lucru, iar unele state chiar au deja în dezvoltare astfel de aplicații.

În paralel cu pregătirile tehnice, între Parlamentul European (PE) și Consiliul UE însă au loc negocieri cu privire la regulamentul „certificatului verde digital”.

Parlamentul cere, printre altele, ca prețul testelor să fie plafonat sau costurile să fie suportate de către statele membre.

Pe de altă parte PE mai cere ca guvernele să nu poată impune restricții suplimentare deținătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Unele state vor să-și păstreze, însă, această posibilitate.

Soluția la care se va ajunge va trebui aprobată de Consiliul UE și votat de Parlamentul European. Comisia Europeană speră ca regulamentul să fie gata până la sfârșitul lui iulie.

Unele state, cum ar fi Austria, vor să încheie acorduri bilaterale de mobilitate dacă nu se va ajunge la o soluție comună, la summitul european din 25 mai.

Parlamentul European vrea ca testele PCR, al căror rezultate vor apărea în Certificatul Verde European să fie gratuite, dar oficialii din 20 de țări din Uniunea Europeană (UE) se opun categoric. Certificatul Verde Digital ar urma să fie introdus din luna iulie.

Cele mai multe state UE nu vor să suporte costul testelor PCR pentru certificatul verde digital. Oficialii acestora spun că țările lor nu au capacitatea tehnică, logistică și financiară să își asume plata testelor PCR și nici nu îi interesează argumentele.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md