05:10:35 08.12.2023
Stiri

Aromânii au devenit, OFICIAL, minoritate națională în Albania

Știri 17.10.2017 12:00 Vizualizări7656 Autor: Ziarul National
Aromânii au devenit, OFICIAL, minoritate națională în Albania Daniel Vla - WordPress.com


Parlamentul Albaniei a votat, vinerea trecută, Legea privind protecția minorităților naționale, act ce acordă aromânilor din această țară statutul oficial de minoritate națională, alături de alte opt minorități etnice.

Deputatul Partidului Mișcarea Populară, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a apreciat ieri, în Parlamentul României, această decizie ca fiind „un moment istoric”.

„Anterior aromânii, care numără circa 300 000 de persoane și își spun în graiul lor fărșerot Rămăńi, adică români, au deținut doar statutul de grup lingvistic și cultural, inferior celui de minoritate națională. Albania este primul stat balcanic care îi recunoaște pe aromâni drept minoritate națională cu numele lor propriu, cel de aromâni. Ca minoritate națională recunoscută, aromânii vor putea beneficia atât de sprijinul statului albanez de reședință, cât și de sprijinul cultural al statului înrudit România. Autoritățile albaneze au răspuns acum cu deschidere cererilor comunității aromâne de a i se acorda oficial statutul de minoritate națională. Aceste cereri au fost formulate repetat de-a lungul anilor de fruntașii aromânilor din Albania”, a declarat deputatul Codreanu.

Recunoașterea oficială a aromânilor ca minoritate națională în Albania amintește o dată în plus despre necesitatea ca statul român să se achite exemplar de obligațiile sale de solidaritate culturală cu aromânii aflați în dificultate identitară și cultural-lingvistică, a mai spus deputatul.

„Trebuie să avem în vedere, între altele, susținerea deschiderii de grădinițe, școli și biserici pentru aromânii din Albania, să sprijinim apariția ziarelor și revistelor în dialectul istoric aromân și în româna literară, să înlesnim apariția unui post de radio și de televiziune în zona de maximă concentrație a aromânilor, care să retransmită emisiunile în dialectul aromân ale Radio România Internațional, să le acordăm mai multe burse tinerilor români din Albania, să deschidem un Institut Cultural Român la Tirana, cu filiale la Corcea și Saranda, să înființăm o redacție în dialectul istoric aromân la postul TVR Internațional și încă atâtea altele. Pentru toate acestea însă va trebui să aprobăm pentru 2018 un buget adecvat pentru Ministerul Românilor de Pretutindeni și cel al Afacerilor Externe”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

De asemenea, președintele Comisiei pentru comunităților de români din afara granițelor țării le-a adresat aromânilor din Albania câteva cuvinte în dialectul istoric aromân: „Duruți frați rămăńi dit Arbinișie, Rămăńia vă are tu vreare și va s-vi dea tut agiutorlu cultural ți lipseaște. S-bâneadză Arbinișia! S-bâneadză Rămăńia și rămănamea di ițido!”, cuvinte care, transpuse în limba literară, înseamnă: „Dragi frați români din Albania, România vă iubește și vă va acorda tot ajutorul cultural necesar. Trăiască Albania! Trăiască România și românii de pretutindeni!”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md