12:11:21 24.09.2020
 
Stiri

Armenia a tras în Azerbaidjan cu arme tranzitate prin ZEL „Ungheni-Business” și Portul Giurgiulești

Actualitate 06.08.2020 18:36 Vizualizări1570 Autor: Ziarul National
Armenia a tras în Azerbaidjan cu arme tranzitate prin ZEL „Ungheni-Business” și Portul Giurgiulești


Armamentul cu care Armenia a tras timp de patru zile focuri de armă spre Azerbaidjan ar fi fost transportat atacatorilor prin Republica Moldova.

Minval.az a publicat un material descriind modalitatea prin care armamentul de proveniență sârbă a ajuns în Armenia, accentuând o noutate descoperită în cadrul investigației și anume tranzitul armamentului prin Republica Moldova, fiind folosite ZEL „Ungheni-Business” și Portul Giurgiulești.

Potrivit sursei citate, „o parte din obuzele lansate de Forțele Armate ale Armeniei în cadrul atacurilor din perioada 12-16 iulie, la Tovuz, au fost achiziționate din Serbia”.

Deși oficialii din Serbia au încercat inițial să nege acest fapt, au ieșit la iveală documente care confirmă livrarea un lot mare de arme și muniție de diferite calibre, inclusiv lansatoare de grenade și mitraliere către armata Armeniei.

Mass-media sârbă a confirmat că „Vektura Trans” a exportat în Armenia un număr mare de arme produse la uzinele specializate de armament „Krusik” din Valjevo, „Pervaya Pjatiletka” de la Trstenik și „Oruzheynaya Zastava” din Kragujevac.

În perioada 13-15 iulie 2020, armele de la aceste uzine sârbe au fost trimise cu avioane marfare de pe aeroportul „Constantin cel Mare” din Niș (Serbia) pe un aerodrom de lângă Erevan.

Până la acel moment, în 2019, au existat 16 zboruri cu armament sârb, care au fost trimise în Armenia de pe aerodromurile de lângă Belgrad și Niș.

„Cu toate acestea, în vânzarea de arme către Armenia de către Serbia, la suprafață a ieșit un fapt grav, mai regretabil și surprinzător”, accentuează autorul Elshad Mammadli.

„Astfel, lansatoare de grenade, mitraliere, lansatoare de rachete și rachete achiziționate din septembrie 2019 până în vara anului 2020 de la uzina Krusik, situată la Valjevo, st. Vladika Nikolay, 59, care au fost folosite de armata armenească împotriva Azerbaidjanului în perioada 12-16 iulie, au fost livrate prin Moldova.

Adică, armele și munițiile au fost vândute inițial unei companii înregistrate în Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”. Apoi, armamentul a fost transportat pe cale aeriană din Serbia în Moldova, iar după reînregistrarea acestora în zona economică liberă „Ungheni-Business”, a fost livrat în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Moldova. Din acest port, armele au fost trimise pe mare spre Georgia și pe uscat în Armenia, cu documente ștampilate de Vama moldovenească.

După cum au arătat investigațiile în această direcție, cu ajutorul companiilor moldovenești din Zona Economică Liberă, armele au ajuns în Armenia nu numai din Serbia, dar și din alte țări. Menționăm că presa internațională a relatat deja scandalurile politice din mai multe țări în legătură cu acest fapt”.

Administrația Zonei Economice Libere (ZEL) „Ungheni-Business” dezminte informația, precum că armele cu care Armenia a tras focuri spre Azerbaidjan în perioada 12-16 iulie, la Tovuz, ar fi fost transportate prin Republica Moldova.

Citiți continuarea articolului pe deschide.md

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md