05:48:11 24.09.2023
Stiri

„Arme nucleare pentru toţi”. „Oferta” lui Lukaşenko pentru statele care vor să se alăture uniunii ruso-belaruse

Actualitate 29.05.2023 17:59 Vizualizări723 Autor: Ziarul National
„Arme nucleare pentru toţi”. „Oferta” lui Lukaşenko pentru statele care vor să se alăture uniunii ruso-belaruse


Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă o altă ţară ar dori să se alăture unei uniuni ruso-belaruse, ar exista „arme nucleare pentru toţi", scrie Agerpres.

Rusia a avansat săptămâna trecută în ceea ce priveşte planul său de desfăşurare de arme nucleare tactice în Belarus, prima desfăşurare de către Kremlin a unor astfel dispozitive în afara Rusiei de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, suscitând îngrijorări în Occident.

Într-un interviu transmis duminică seară de televiziunea de stat rusă, Lukaşenko, cel mai fidel aliat dintre vecinii Rusiei al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că trebuie „înţeles din punct de vedere strategic" că Minskul şi Moscova au o ocazie unică de a se unifica.

„Nimeni nu este împotriva Kazahstanului şi altor ţări care au aceleaşi relaţii strânse ca şi noi cu Federaţia Rusă”, a spus Lukaşenko. „Dacă cineva este îngrijorat (...), atunci este foarte simplu: să se alăture Uniunii Statale dintre Belarus şi Rusia. Asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toată lumea", a afirmat preşedintele belarus, adăugând că acesta este punctul său de vedere, nu al Rusiei.

Rusia şi Belarus fac parte în mod oficial dintr-o Uniune statală, o uniune şi alianţă fără frontiere între cele două foste republici sovietice.

Rusia a utilizat teritoriul Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa în Ucraina, vecinul lor comun, în februarie 2022, iar de atunci cooperarea lor militară s-a intensificat, cu exerciţii comune de antrenament pe teritoriul belarus.

Declaraţiile lui Lukaşenko intervin după ce preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a exprimat obiecţii faţă de nivelul de integrare între Rusia şi Belarus în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice la un forum al acesteia săptămâna trecută la Moscova. Această organizaţie de cooperare regională reuneşte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâstan.

Kazahstanul nu are nevoie să se alăture uniunii statale dintre Rusia și Belarus, a declarat președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, afirmând însă că a apreciat „gluma” lui Alexandr Lukașenko în acest sens, relatează Interfax.

„Zilele trecute, președintele Republicii Belarus, Aleksandr Rîhoravici Lukașenko, a propus Kazahstanului să se alăture uniunii statale. Am apreciat în mod corespunzător gluma sa. Cred că nu există nevoia pentru așa ceva, deoarece există alte forme de integrare, în primul rând Uniunea Economică Eurasiatică (UEE)”, a declarat Tokayev într-un comunicat remis de serviciul de presă al cancelariei sale.

„În ceea ce privește armele nucleare, nu avem nevoie de ele, deoarece ne-am alăturat Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare și Tratatului privind Interzicerea Testelor Nucleare. Rămânem fideli angajamentelor noastre în cadrul acestor documente internaționale”, a adăugat președintele kazah.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md