21:11:33 16.01.2022
Stiri

ANIVERSARE // „30 de ani de la prima expoziție filatelică Chișinău – Sibiu”, vernisaj la un muzeu din R. Moldova de Ziua Națională a României

Actualitate 30.11.2021 14:13 Vizualizări505 Autor: Ziarul National
ANIVERSARE // „30 de ani de la prima expoziție filatelică Chișinău – Sibiu”, vernisaj la un muzeu din R. Moldova de Ziua Națională a României


Asociația Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor din Republica Moldova, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, inaugurează miercuri, 1 decembrie, expoziția filatelică aniversară „30 DE ANI DE LA PRIMA EXPOZIȚIE FILATELICĂ CHIȘINĂU – SIBIU”.

Expoziția, care va putea fi vizitată începând cu ora 14:00, își propune să familiarizeze vizitatorii cu rolul mărcilor poștale în popularizarea anumitor realizări, obținute în plan național și internațional.

Potrivit Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN), în anul 1990, colecționarii basarabeni au stabilit relații de colaborare cu colegii lor din România, în mod deosebit cu Asociația filateliștilor din județul Sibiu.

Ca urmare, pe 1 decembrie 1991, la Chișinău a fost organizată o adevărată sărbătoare: în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a deschis PRIMA EXPOZIȚIE FILATELICĂ CHIȘINĂU-SIBIU, iar la oficiul poștal Chișinău-277012 s-a aplicat o ștampilă specială, ce marca acest eveniment. Era un îndemn, un semn de încurajare, ce presupunea efectuarea următorilor pași în consolidarea relațiilor bilaterale.

Delegația sibiană a prezentat colecționarilor basarabeni exponate dintre cele mai reușite, care reflectau istoria, cultura și etnografia poporului român, apreciate anterior la diferite expoziții internaționale cu medalii de aur, argint și bronz. Vizita de răspuns a filateliștilor basarabeni a avut loc între 24-31 ianuarie 1993, când Asociația din Sibiu organizează Expoziția Filatelică „Unirea românilor – ideal și împlinire”, în cadrul căreia s-a desfășurat și SALONUL FILATELIC SIBIU - CHIȘINĂU.„Fără îndoială, în acele condiții social-politice și economice complicate, în care se aflau ambele țări, atât filateliștii din Chișinău, cât și colegii lor din Sibiu au depus mari eforturi pentru a asigura inaugurarea acestor expoziții bilaterale. Dar nici unii, nici alții nu puteau intui la acel moment, că prin activitatea desfășurată, ei pun piatra de temelie unei colaborări care, în pofida dificultăților de diferit ordin cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, va dura trei decenii, încununându-se cu mai multe expoziții filatelice bilaterale, care s-au desfășurat între timp atât la Chișinău, cât și în orașul de pe malurile Cibinului Filatelia, care este considerată o enciclopedie în microimagini și care în fond este un capitol al istoriei poștale, iar prin imensitatea de subiecte reflectate pe mărcile și întregurile poștale cuprinde cele mai diverse teme – de la evocarea unor evenimente istorice, descrierea țării cu multitudinea de elemente geografice, naturale și culturale, efigiile multor oameni de seamă, astfel contribuind la dezvoltarea culturii universale, a unit colecționarii de pe cele două maluri ale Prutului”, se arată în mesajul MNEIN.

Expoziția de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va putea fi vizitată până pe 15 decembrie curent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md