22:42:07 12.07.2020
 
Stiri

Angajații SMURD din România SALVEAZĂ cu propriile vieți cetățenii R. Moldova: Patru ani de la accidentul aviatic de la Haragâș. 13 500 de intervenții terestre, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere

Actualitate 02.06.2020 12:07 Vizualizări764 Autor: Ziarul National
Angajații SMURD din România SALVEAZĂ cu propriile vieți cetățenii R. Moldova: Patru ani de la accidentul aviatic de la Haragâș. 13 500 de intervenții terestre, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere


Flori la complexul memorial în satul Haragâș, din raionul Cantemir, în memoria celor patru membri ai echipajului medical SMURD din România care și-au pierdut viața în misiunea de a salva alte vieți în Republica Moldova.

Tragicul accident aviatic a avut loc acum patru ani, în timp ce Doru Gavril, Voicu Socae, Mihaela Dumea și Gabriel Sandu mergeau spre Cahul să preia un alt pacient, după ce au transportat cu elicopterul SMURD un alt pacient la Chișinău.

Moartea celor patru eroi a lăsat multă durere în urmă, inclusiv copii orfani.

CITIȚI și FOTO // Ambasadorul Ioniță: „Este important ca sacrificiul lor să nu fie uitat! Eroii nu mor niciodată!”

Menționăm că proiectul SMURD a fost demarat în Republica Moldova, în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale, care a contribuit la îmbunătățirea serviciilor de urgență publică în zona transfrontalieră, inclusiv crearea unei infrastructuri de frontieră pentru intervențiile transfrontaliere aero-medicale.

Astfel, echipajele SMURD din România au oferit suport Republicii Moldova în misiunile complexe de acordare a primului ajutor medical calificat, reanimare, descarcerare și executarea operațiunilor de salvare.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, angajații SMURD de peste Prut au efectuat până în prezent 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetățenilor din afara granițelor republicii.

Cooperarea între serviciile de profil din România şi Republica Moldova și dezvoltarea în continuare a Serviciului SMURD la nivel național și în zona transfrontalieră va fi realizată în cadrul unui nou Proiect transfrontalier - SMURD 2.

Implementarea Proiectului transfrontalier SMURD 2 prevede o serie de măsuri, printre care reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în municipiul Ungheni și orașul Cantemir, reconstrucția și amenajarea Unităților de Salvatori și pompieri din mun. Ungheni și orașul Cantemir, construcția a patru platforme autorizate de aterizare - decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a patru spitale din republică - la Chișinău, Bălți și Cahul, procurarea și dotarea parcului SMURD cu 10 autospeciale de intervenție „FRAP” și patru autospeciale de descarcerare grea, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, precum şi pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare şi salvare.

Totodată, în cadrul acestui proiect transfrontalier va fi construită Unitatea Primiri Urgente (UPU) în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău și va fi reconstruită UPU din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md