02:34:25 08.12.2023
Stiri

Andrei Popov, REACȚIE la acuzațiile deputatului Iurie Reniță

Actualitate 23.06.2020 13:00 Vizualizări3892 Autor: Ziarul National
Andrei Popov, REACȚIE la acuzațiile deputatului Iurie Reniță Moldpres
Deputatul Iurie Reniță


Andrei Popov, care a revenit recent la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în calitate de ambasador cu misiuni speciale, după ce a prezentat în ultimii ani mai multe emisiuni la „Tv8”, susține că a activat „în centrala” ministerului mai mult decât deputatul Iurie Reniță, cel care l-a acuzat astăzi că a ajuns în sistemul diplomatic al R. Moldova datorită relațiilor tatălui său, Mihail Popov, fost angajat al Ambasadei URSS și a Federației Ruse la București și ex-ministru de Externe.

Fostul Ambasador Reniță a declarat astăzi că Popov a revenit la MAEIE datorită președintelui de onoare al democraților, Dumitru Diacov, care ar avea de plătiti niște „polițe” lui Mihail Popov, tatăl actualului ambasador cu misiuni speciale. Totodată, Andrei Popov ar fi ajuns anterior în Ambasada R. Moldova în SUA fără a lucra o zi la minister, iar acum ar urma să revină în fruntea misiunii diplomatice a R. Moldova la Viena de unde a plecat în 2016.

„Este evident că Diacov trebuia să plătească polițele pentru gestul făcut de fostul ministru de Externe, Mihail Popov, care, în 1992, l-a trimis direct de la București, de la agenția „TASS” și ziarul „Komsololskaia pravda”, unde lucra acesta, la Ambasada noastră de la Moscova. În timp ce diplomații de carieră trebuiau să lucreze la centrala MAE câte 4, 5 6 ani ca să ajungă la vreo ambasadă, Diacov, urmare a relațiilor sale speciale cu Popov la Ambasada URSS și a Federației Ruse de la București, devine peste noapte diplomat de carieră cu acte în regulă la Ambasada noastră la Moscova, de unde și revenirea fiului acestuia, Andrei Popov, la Externe, iar în timpul apropiat urmează să plece ca Ambasador tot la Viena, la OSCE și la agențiile specializate ale ONU de la Viena”, a declarat Iurie Reniță astăzi, într-o conferință de presă.

Solicitat să comenteze acuzațiile lui Reniță, Andrei Popov ne-a trimis CV-ul său, după care a ținut să puncteze anumite aspecte ale activității primului la Ministerul de Externe.

„În calitate de replică preliminară, vă transmit CV-ul meu. Și aș mai vrea tot aici să mai clarific un aspect factologic - dacă veți compara CV-ul meu și cel al dlui deputat Reniță, veți putea constata că între prima mea misiune dimplomatică (SUA: 1997-2001) și a doua (Ambasador la Viena: 2013-2016) am activat timp de aproape șapte ani în centrala Ministerului de Externe de la Chișinău. În cazul dlui Reniță, căci el a făcut trimitere la anii lucrați în centrala MAE, între prima sa misiune diplomatică (SUA: 1996-1999) și următoarea (Ambasador la București: 2010-2015) dumnealui a lucrat la Chișinău în centrala MAE doar câteva luni în 1999”, a fost răspunsul lui Popov pentru Reniță.Totuși, potrivit CV-ului lui Iurie Reniță, acesta a activat timp de patru ani la MAE, în perioada anilor 1992 - 1996, până a ajunge la Ambasada R. Moldova în SUA.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md