10:46:35 24.09.2020
 
Stiri

ANALIZE // Legume și fructe, pline cu NITRAȚI în magazinele din R. Moldova: Dovleceii, varza, ridichea, cele mai PERICULOASE

Actualitate 14.08.2020 12:42 Vizualizări957 Autor: Ziarul National
ANALIZE // Legume și fructe, pline cu NITRAȚI în magazinele din R. Moldova: Dovleceii, varza, ridichea, cele mai PERICULOASE


Rezultatele de laborator a 87 de probe de fructe și legume comercializate în R. Moldova arată că peste o treime dintre aceste produse sunt un adevărat pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Specialiștii au constatat cel mai mare nivel de nitrați în dovlecei, varza nouă și ridichea roșie, dar și în ceapă sau pepene galben.

Expertiza de laborator a fost realizată în perioada iunie-iulie curent în cadrul laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la inițiativa centrelor de asistență a consumatorilor, cu suportul Fundației Est–Europene, din resursele acordate de Suedia.

Potrivit lui Viorel Pârvan, juristul Centrului de Asistenţă a Consumatorului din regiunea Centru (CAS Centru), în total au fost supuse expertizei 87 de probe de legume, cum ar fi varză nouă, dovlecei, cartofi noi, roșii, ceapă, castraveți, ridiche, sfeclă, ardei, verdețuri - pătrunjel, mărar, ceapă verde, salată, dar și fructe - căpșune, pepene galben din opt rețele de supermarketuri din municipiile Chișinău și Cahul.

Din totalul de probe analizate, în 32 concentrația de nitrați a depășit limitele maxime admisibile. În toate probele de pepene galben și ridiche, 11 probe de dovlecei (92%), șase probe de cartofi noi (55%), patru probe de varză nouă (40%) și în o pătrime din probele de ceapă, ceapă verde și sfeclă roșie s-au depistat neconformități.

La polul opus, cu o valoare admisibilă a nitraților și în corespundere cu normele naționale sunt roșiile, castraveții, pătrunjelul, ardeii dulce, salata, mărarul și căpșunile.

Rezultatele de laborator au scos la iveală faptul că cel mai mare conținut de nitrați a fost depistat în dovlecei, unde cantitatea nitraților poate ajunge și la 2 155 mg per kg, depășind concentrația maximă admisibilă cu 439%. De asemenea, în varza nouă cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 2 713 mg/kg, depășind norma cu 352%. În același timp, în ridichea roșie cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 2 890 mg/kg, cu 141% peste limita acceptată, iar în sfecla roșie cantitatea nitraților depășește limita maximă admisibilă până la 53%.

O cantitate mare de nitrați a fost depistată și în ceapa verde – 829 mg/kg, ceea ce reprezintă o depășire de 38%, în cartofii noi – 427 mg/kg, o depășire de 114%, în pepenele galben – 171 mg/kg, cu limita depășită în proporție de 90%, în ceapă – 144 mg/kg, depășirea fiind de 80%.

„Nitrații sunt săruri ale acidului azotic, necesare plantelor pentru dezvoltare. În cazul utilizării în cantități sporite a îngrășămintelor minerale, precum și celor organice bogate în azot, plantele iau din sol mai mulți nitrați, decât este necesar. Ulterior, nitrații ajung în organismul nostru și pot deveni nocivi, cauzând diferite boli, dacă sunt consumate în cantități mai mari”, explică reprezentanții CAS Centru.

Potrivit specialiștilor, reducerea nivelului de nitrați poate fi obținută prin spălarea legumelor și a fructelor - cu 10 %; curățarea mecanică - cu până la 20%; decojirea și tocarea legumelor - cu 50 %; menținerea legumelor frunzoase, salatei în apă rece timp de 1-1,5 ore până la utilizare - cu pânăla 30%; înmuierea și conservarea - până la 59%. Totodată, nivelul nitraților se reduce la conservarea legumelor prin murare, marinare, sărare și aplicarea tratamentului termic – fierbere, aburire, prăjire sau coacere.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, pentru o persoană de 70 kg un consum mai mare de 250 mg de nitrați pe zi poate constitui un pericol pentru sănătate. Riscului sunt supuși, în mod special, copiii mici, care pot suferi intoxicații la o cantitate de 40 – 50 mg de nitrați consumată odată cu fructele și legumele.

Menționăm că această analiză nu cuprinde produsele comercializate în piețele agricole din R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md