03:14:34 11.04.2021
 
Stiri

ANALIZĂ „Promo-LEX”: 28 de secții de vot deschise pentru transnistreni ar fi SUFICIENTE pentru a le asigura acestora participarea la alegerile organizate în dreapta Nistrului

Actualitate 04.03.2021 11:41 Vizualizări904 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ „Promo-LEX”: 28 de secții de vot deschise pentru transnistreni ar fi SUFICIENTE pentru a le asigura acestora participarea la alegerile organizate în dreapta Nistrului


Deschiderea a cel puțin 28 de secții de votare, ceea ce ar presupune participarea a circa 1 330 de alegători per secție electorală sau peste 37 200 în total, ar fi suficientă pentru a asigura participarea la vot a cetățenilor din stânga Nistrului la scrutinele naționale din R. Moldova.

Recomdandarea a fost făcută de către expertul Veaceslav Berbeca de la Asociația „Promo-LEX”, autorul analizei „Constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului” lansată astăzi, și reiese din specificul organizării alegerilor în zona limitrofă a regiunii necontrolate de autoritățile constituționale.

„O analiză postelectorală demonstrează că 28 de secții de votare constituie o cifră rezonabilă pentru a asigura participarea la vot a cetățenilor din stânga Nistrului. Aceasta ar însemna circa 1 330 de alegători pe secție de votare, dacă luăm în considerare numărul maxim de 37 257 de cetățeni din regiune care au votat în circumscripția națională a alegerilor parlamentare din 2019. Chiar dacă admitem o dublare a participării persoanelor cu drept de vot, acest număr de secții de votare va asigura dreptul de a alege”, afirmă Veaceslav Berbeca.Autorul studiului arată că participarea alegătorilor din stânga Nistrului a fost nesemnificativă în majoritatea scrutinelor naționale – mai puțin de 10 000 de alegători până în 2014, fiind, de regulă, sub 1% din totalul cetățenilor care au participat la vot, chiar dacă numărul secțiilor de votare a crescut constant. Comisia Electorală Centrală a adoptat, pe parcursul anilor, decizii privind numărul secțiilor de votare în baza propriilor estimări, iar numărul acestora a crescut de la 15 până la 30 în perioada anilor 1994 - 2016. În 2017, în Codul electoral au fost introduse mai multe modificări care au vizat organizarea și participarea la alegeri a alegătorilor din unele localități din stânga Nistrului și din municipiul Tighina, iar autoritățile electorale nu ar fi argumentat sificient necesitatea de a forma 47 de secții de votare în 2019 și 42 în 2020 pentru transnistreni.

Aceeași sursă a remarcat faptul că transportarea organizată și posibila recompensare a alegătorilor din unele localități din stânga Nistrului și municipiul Tighina de către exponenții unor partide politice au pus în discuție problema fraudării rezultatelor alegerilor în 2019 și 2020. Problema este că presupusele cazuri de mituire în urma transportării organizate nu au fost demonstrate în instanțele de judecată și, respectiv, niciun actor politic nu a fost sancționat.

Drept urmare, Asociația „Promo-LEX” recomandă autorităților să concentreze secțiile electorale în localitățile limitrofe aflate sub jurisdicția constituțională a Republicii Moldova de-a lungul căilor de acces, iar analiza postelectorală sugerează comasarea unor secții de votare din cauza numărului mic de alegători prezenți la secțiile de votare.

De asemenea, Codul electoral ar trebui să definească transportarea organizată a alegătorilor și legătura cauzală cu scopul determinării acestora să voteze un anumit concurent electoral, iar Codurile contravențional și penal să prevadă sancțiuni pentru a putea trage la răspundere concurenții electorali care încalcă legea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md